Boldog tyúkok és kecsketejen nevelt kutyaárvák – a kisnánai Bari Tanyán jártunk

Tahi Tünde és lánya fenntartható tanyáján a boldog, falusi békeidőkbe repülhetünk vissza. Hihetetlen harmóniában él itt egymással ember és állat, együttműködésükből pedig tudatos, fenntartható és etikus gazdálkodás születik. Olyasmi, amibe városi emberként igazi felüdülés betekintést nyerni.

Kisnána központjában, a nemrégiben felújított várral szemben található a Bari Tanya, ami többet, mást kínál, mint amit falusi turizmus néven megszoktunk. Itt nincs látványdisznóvágás, traktorrali és környékbeli vadásztatás. Van helyette elkötelezett és tudatos gazdálkodás, amiben alapvető érték a fenntarthatóság, a pazarlás megszüntetése, na meg ember és állat harmonikus viszonya. 

Tündéék gazdaságában és mini szálláshelyén az egyensúly a lényeg: semmit se túlságosan – ez lehetne a megfelelő mottó. A házigazdák vallják, létezhet etikus állattartás, amiben húsfogyasztás mellett is oda lehet figyelni az ökolábnyom csökkentésére és a mértékletességre. Tudják, hogy állattartóként mennyire fontos, hogy étrendünket a természet ritmusához igazítsuk: szezonális ételeket fogyasszunk, és ne dobjunk ki semmit. Ebből a szemléletből kaptunk mi is ízelítőt bő egynapos ott-tartózkodásunkkor.

A tanyát még február végén látogattuk meg: a következő időszakban persze Tündéék is még inkább elcsendesedtek. De addig is, míg nincs mód élőben elmerülni az élményekben, képes beszámolónkkal szeretnénk átadni valamit a hangulatból. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra