10 Michelin-csillagos konyhai titok, amit te is könnyen bevethetsz

Igazán menő és ízletes ételek nem csak különleges alapanyagokból készülhetnek. Sokszor elég egy kicsit jobb döntéseket hoznunk, vagy visszatérni nagyszüleink módszereihez, és az általunk készített fogások is jóval finomabbak lesznek.

A Lovefood oldalán tették közzé a válogatást, ami szerint egy kis odafigyeléssel minden esélyünk megvan arra, hogy a mi konyhánk is a Michelin-csillagos séfekéhez hasonló legyen. Mutatjuk a 10 legegyszerűbb tippet, amikkel a szakemberek szerint sokkal ízletesebbek lehetnek még akár a könnyen összedobható, néhány összetevős ételek is. 

#1 Főzz szezonálisan!

Bárhol is vagy épp a világon, az abban a hónapban éppen érő, helyi összetevők felhasználásának mindig lesz értelme. Az ilyen alapanyagok íze sokkal intenzívebb, mint a messziről érkező, félig érett társaiké. Mellesleg a helyi gazdákat is támogatod vele, gyakran olcsóbban hozzájutsz, és mivel így a szállítást is kiiktatod, valamivel zöldebb döntést hozol, mint ha áruházban vásárolnál. 

#2 Menőzz carpacciókkal! 

A carpaccio hagyományos olasz étel vékonyra szeletelt nyers húsból vagy halból, amit előételként szolgálnak fel. Ám a legjobb szakácsok kreatívak, így gyakran gyümölcsökből, zöldségekből is elkészítik az egyszerű fogást. Készíthetsz például céklacarpacciót különböző színű fajták felszeletelésével, amit sóval és borssal ízesített balzsamecet, méz és olívaolaj keverékében pácolsz meg.

#3 Használd az érzékszerveidet vásárlás közben

 A jó szakácsok nem csak a szemükre hagyatkoznak: szaglással és tapintással még könnyebben választanak tökéletes alapanyagokat. Nagyon nem mindegy, hogy a zöldségnek, gyümölcsnek van-e illata és milyen, de akár az alapanyagok frissességét is ellenőrizheted, ha egy kis időt szánsz az állagok, színek és illatok feltérképezésére. 

#4 Legyen egy kis otthoni fűszerkerted!

Semmi sem vetekszik a frissen levágott zöldfűszerek ízével, tudják ezt a legnagyobbak is – nem véletlen, hogy számos Michelin-csillaggal rendelkező étteremnek van egy kis saját fűszerkertje, aminek a gondozása igazán nem ördöngösség.  

A friss zöldfűszereknél nincs jobb.
A friss zöldfűszereknél nincs jobb.Image Source / Getty Images Hungary

#5 Ismerd meg a legfontosabb mártásokat és szószokat!

Az öt alapmártás a besamel, a velouté, a hollandi, a paradicsom- és a barnamártás. Ha az alapreceptet megismered, már bármelyiket variálhatod kedved szerint többféleképpen. Így igazán jó döntés lehet kigyakorolni a legfontosabb szószok elkészítését. 

Ismerd meg a mártásokat!
Ismerd meg a mártásokat!Jon Feingersh Photography Inc / Getty Images Hungary

#6 Kísérletezz az ízkombinációkkal!

A szakmai elismerések egyik kritériuma a kreativitás és a hagyományos szabályok ízléses összemosása – naná, hogy a legnagyobb séfek sem riadnak vissza egy-egy új, izgalmas ízkombinációtól. Jó példa erre Heston Blumenthal szalonnafagylaltja: olyan szokatlan ízpárosítás, ami ennek ellenére állítólag nagyon jól működik. Nem kell eddig elmenned, de simán próbálkozhatsz az édes és sós alapanyagok párosításával: húsok mellett gyömölcsraguval vagy gyümölcslevesekhez sajtcsipsszel. 

#7 Ne sajnáld a vajat!

A vaj hatalmas jolly joker: a krumplipürétől a legfinomabb steakekig számos ételnek ad tartalmasabb ízt, de még a süteményekben is remek. Spórolni nem érdemes vele, helyettesíteni pedig végképp nem. Margarinnal, étolajjal egészen más aromája lesz az ételeknek.

#8 Készíts a maradékokból alaplevet!

A hulladékok mennyiségének csökkentése nem csupán anyagi és fenntarthatósági szempontból jó ötlet, de egy-egy következő főzésnél is sokat segít majd. A kidobásra szánt hús- és csontmaradékok és a zöldségek végei mind alkalmasak arra, hogy egy-egy egyszerű alaplevet összedobj, amivel később sokkal finomabb levesek, mártások készülhetnek majd.

#9 Blansírozd a zöldségeket!

A blansírozás során megmarad a zöldségek gyönyörű színe, íze és a tápanyagok nagyobb része, így hosszas főzés helyett érdemes inkább ezt a technikát választanod. Miután a zöldséget forrásban lévő vízben kissé megpuhítottad, merítsd jeges vízbe, hogy ne főjön tovább. Egy kis vajas-fokhagymás fürdő is jót tesz ilyenkor nekik. 

#10 Dobj össze egy gyors savanyúságot!

Egy-egy finom savanyúság elkészítése nem csak egész napos befőzést jelenthet – akár egy-egy adag uborkát, zellert, káposztát is savanyíthatsz. A húsétek mellé készíts gyors, 20 perces savanyúságot vékonyra vágott zöldségekkel, amiket ecetes-sós-cukros pácban hagysz állni egy ideig. Ezzel a módszerrel akár a nehezebb húsételeket is egyszerűen kiegészítheted. 

kapcsolódó 13 érdekesség a titokzatos Michelin-csillagról
13 érdekesség a titokzatos Michelin-csillagról

Mi köze a gumiabroncsnak az éttermekhez? Miért borulnak ki úgy a séfek? És kik a titokzatos ellenőrök?

Tovább olvasom

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra