Így készül a legfinomabb a krumplipüré – 6 módszer tesztje

Az egyszerű, kevés hozzávalós ételek titka általában a minél jobb minőségű alapanyag és egy tökéletes technika, amivel a végeredmény a lehető legfinomabb lesz. Nincs a krumplipürénél sok egyszerűbb étel, de könnyebben elrontható sem. És már az is megvan, hogyan lesz a legfinomabb.

A tesztet a Thektchn csapatának köszönhetjük, akik 6 módszerrel készítették el a hagyományos krumplipürét, majd egy győztest választottak. A szabályok szerint a döntéshez csak a végeredmény ízét vették alapul, nem számított sem a költség, sem az elkészítésre szánt idő. A recepthez minden esetben yukon gold burgonyát használták, amelyet kissé vajas aromája miatt vajkrumplinak is hívnak, és főzés/párolás előtt – a 4. módszer kivételével – mindig meghámozták a krumplit.

Az eltérő főzési módszerek mindegyikét egy-egy megadott recept szerint végeztek el, majd két evőkanál vajat, egy negyed csésze tejet és egy teáskanál sót adtak a burgonyához, hogy kiderülhessen, melyik módszerrel lesz a legfinomabb, legkrémesebb a végeredmény. 

1. Slow cookerben

A lassú főzés több mint 3 órán át tartott, melynek során nagyon kevés vízben párolódtak a burgonyák. Gondolhatnánk, hogy az ízük tökéletes maradt, a textúrájuk pedig krémesebb nem is lehetett volna, de nem így lett: a tesztelők szerint a zöldség túlfőtt – és csak 6 pontot kapott a tízes skálán. 

2. Rövid ideig párolva

Apróra vágták a burgonyát, és jól lezárt edényben párolták viszonylag rövid ideig. Tíz percig gőzölték, majd hideg vízzel mosták át. Meg is lett az eredménye az idővel való fukarkodásnak: a tesztelők szerint az íze nem volt eléggé burgonyás, a textúrája pedig darabos maradt. Szintén 6 pontot kapott. 

Egy kis gravyvel tökéletes.
Egy kis gravyvel tökéletes.Ryan Benyi Photography / Getty Images Hungary

3. Szuvidálva

A meglepő ötlet állítólag azért jó, mert sous-vide technikával (azaz szuvidálással) aligha főzhető túl bármi is, bár a burgonya szuvidolásáról ritkán hall az ember. A burgonyát szeletelve főzték, kissé rendhagyó módon: vaj és tej keverékében a célnak leginkább megfelelő szuvid zacskóban. A tesztelők szerint kevés lett a tej és a vaj, és hozzátették: a mennyiség a zacskó mérete miatt elég korlátozott. Ez a módszer a tízből csak 7 pontot hozott. 

4. Főzés nélkül

Ebben a verzióban héjában sült burgonyából készült a püré. Az ötlet nem is hozott rossz eredményt: egy óra sütés után pürésítették és ízesítették a krumplikat, és a püréről  és klassz, burgonyás ízéről egész jó vélemények születtek. A módszer 7 pontot érdemelt. 

5. Modern kuktában

Az elektromos gyorsfőző edényben készült burgonya a technikának köszönhetően szuper gyorsan megfőtt. Egy csésze vízbe kerültek a negyedekre vágott burgonyák, amik így puhák és sima textúrájúak lettek. A tesztelők szerint szinte pürésíteni sem kellett, így járt neki a nagyvonalú 8 pont.

6. Forró vízben, felkockázva, pihentetve

A hagyományos módszer kapta a legtöbb pontot, amelynek során a nagy darabokra felkockázott burgonyákat puhulás után, lecsöpögtetve még a fazékba visszatették néhány percre. Az így készült püré az ítészek szerint csak kissé darabos, de tökéletesen burgonyás és nagyon ízletes lett. Ki tudja, miért kapott mégis csak 9 pontot – talán az apró darabkák miatt. Ez a változat is viszonylag gyorsan elkészült: 38 perc kellett ahhoz, hogy a győztes püré az asztalra kerüljön. 

Kedvet kaptál a krumplihoz? Készítsd el ezt az egyszerű, mégis különleges receptet:

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek