Csomagolásmentesen vidéken? Nem lehetetlen!

A zero waste, vagyis a hulladékmentes életmód, amelynek követői a csomagolásmentes mindennapokat tűzik ki céljukul, hazánkban is egyre népszerűbb. Egyre több csoport indul és program szerveződik, és a kezdőktől a legelhivatottabb hívekig mindenkit támogatnak. Ezekben a körökben azonban gyakran felmerül a kérdés: mit tehetnek azok, akiknek semmi esélyük kimért sampont vagy csupasz sajtot venni a sarki boltban?

„Budapesten bezzeg könnyű, ott minden van.” Mindazok számára, akik már alámerültek a hulladékmentes Facebook-csoportokba, valószínűleg nem ismeretlenek a mondat különböző változatai. Bár a klímaváltozás tagadói és a megszállott minimalisták véleménykülönbségei sokszor torkollnak véres vitákba, be kell látnunk, hogy a fővárosban élők könnyebben boldogulnak a csomagolásmentesség útvesztőiben. Mégis azt reméljük, hogy nem sokáig, ugyanis egymás után nyílnak a vidéki hulladékmentes boltok, Dunán innen, Dunán túl.

Dunán túl

A győriek a Bajcsi-Zsilinszky út lakóházai között, az 1 Csepp Zöldben vásárolhatnak be konyhai alapanyagokat, köztük olajokat, tésztákat, liszteket és fűszereket, de a tisztálkodó- és tisztítószereket sem kell többet műanyag flakonokban beszerezniük. Ugyan a veszprémi Zöldboltban a városlakók eddig is felszerelkezhettek a hulladékmentes élet hozzávalóival, a közelmúltban nyílt Feltöltő Pontnak hála, már be is vethetik őket. A Cholnoky utcában megtölthetik vászonzsákjaikat friss kenyérrel, kekszekkel, aszalványokkal, kukoricapehellyel vagy akár fasírtporral, válogathatnak csírák közül, és persze bővíthetik a felszerelésüket. 

A csomagolásmentes vásárlás már vidéken sem ördöngösség
A csomagolásmentes vásárlás már vidéken sem ördöngösségaldomurillo

Székesfehérváron a Csomagolásmentes Termékek Boltja kínál gabonákat, hüvelyeseket, magvakat, fűszereket, tésztákat, lekvárokat, szörpöket, müzliket és teákat a Koronás parkkal szemben. A Dunántúlon a pécsiek vannak a legszerencsésebb helyzetben, ők két csomagolásmentes bolttal is büszkélkedhetnek. A Niki mériben és a Zöldblokkban is vásárolhatnak mosható pelenkát, tisztasági betétet, sminklemosó korongot a különféle kozmetikumok és konyhai alapanyagok mellett. Aki már próbált lebomló csomagolású natúr kozmetikumot vásárolni, tudja, mekkora kihívást jelent, Nikinél viszont könnyen orvosolható ez a probléma.

Nem csak a csomagolásmentes bolt csomagolásmentes

Elég csak egy kicsit jobban körülnézned a környékeden, és rájössz, hogy egy kis odafigyeléssel számtalan helyen vásárolhatsz csomagolásmentesen, legyen szó a zöldségesről vagy a termelői piacról. Ha pedig te is tudsz olyan üzletet, ahol meg tudod oldani hulladékmentesen a nagybevásárlást, írd meg nekünk!

Dunán innen

Mi sem jobb annál, mint a – szigorúan csomagolásmentes – nagybevásárlás után egy csésze kávé és egy szelet sütemény társaságában megpihenni. A ceglédi Pixis delikátban erre is van lehetőséged, sőt akár egy-egy környezetbarát workshopot is kifoghatsz, ha nyomon követed a Facebook-eseményeitBaján az Éléskamrám vár bőséges kínálattal, ahol a gyógynövényes fürdősótól kezdve a tejtermékeken át a csipszekig mindent megtalálhatsz. Békéscsabán a Tebében vásárolhatsz friss pékárut, tésztákat, aszalványokat, hüvelyeseket és liszteket.

A szegedi Garabolyos üzlet számára nem csak a hulladékmentesség, hanem a helyi termelők támogatása és a vegyszermentesség is fontos szempont termékeik beszerzésekor. Ugyanitt megnyílt a város második első csomagolásmentes boltja, a CsakamikellDebrecenben, a spájz hangulatú Cekker Boltban szintén hozzájuthatsz a hulladékmentes felszerelésed alapdarabjaihoz és a legfontosabb konyhai felszerelésekhez, de a kínálat folyamatosan bővül, a legfrissebb újdonság a fluoridos és fluoridmentes változatban is kapható fogtabletta. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek