10 egészséges kedvencünk – egy nagy csokor isteni, alacsony kalóriatartalmú recept

Ezen a héten sem spóroltunk a legfinomabb, ám mégis egészséges fogásokkal: egyenesen tízet gyűjtöttünk össze belőlük. A vegáknak parmezános-sajtos padlizsánt hoztunk, a húsevőknek barackos sült csirkét és felhőpizzát, aminek a tésztája alig tartalmaz kalóriákat. És még a köretekre is vannak gyors tippjeink.

Akár a kalóriákat számolod, akár csak egyszerűen könnyebb, mégis finom ételeket szeretnél enni, ez a válogatás mindenképpen a segítségedre lesz. Amellett, hogy mindegyik fogás isteni, igyekeztünk úgy válogatni, hogy ne legyen velük sok munkád, mégis valami izgalmas és egészséges kerülhessen az asztalra. Ezek voltak náluk a hét kedvenc könnyű kajái!

Akár a vegánsággal szemezel, akár egy menő körettel dobnád fel az otthoni menüt, mindenképpen jól jöhet ennek az egyszerű fogásnak a receptje. A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, így töltöttük bele a sült édesburgonyába. 

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban. Ebben viszont csirketerrine-nek hívják, ami azért klassz, mert a jól ismert, egészséges összetevőket egyesíti egy olyan új változatban, amivel ráadásul nem is kell sok időt töltened a konyhában. 

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a póréhagymaleves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó hősies életmódváltók is. 

Amióta durum- és teljes kiőrlésű liszttel készült tortillalapok is beszerezhetők, nincs akadálya annak, hogy egy gyors mexikói melegszendvicset összedobjon az ember egy nagy adag fokhagymás spenóttal és egy aprócska falat (= még nagyobb adag) érett, reszelt cheddarral. 

A felhőpizza a liszttel nem élők gasztrovallási felekezetének egyik kedvence, tésztájához, pontosabban alapjához ugyanis nem kell liszt. Ha nem zavar, hogy egy tojásos alapra pakolod a kedvenc feltéteidet, ez a pizza a kedvenc reggelid lehet. 

A legtökéletesebb ételek sokszor pofonegyszerűek, gondoljunk csak az olaszok friss borsos-sajtos tésztájára, de az isteni crème brulée, a mac’n’cheese, vagy épp a mi lecsónk és palacsintánk sem a sok összetevős, bonyolult fogások képviselője. Ez a sonkás zöldbab sem – éppen ezért szeretjük.

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal.

Ha a tonhalat nem olajos, hanem sós lében veszed, egy adag kalóriatartalma mindössze 54, vagyis átlagos felnőttként akár 37 darabot is megehetnél belőle a kalóriák fedezésére. Körtével és spenóttal még finomabb.

A barackos csirke mellé tökéletes egy adag friss, házi kenyér, életmódváltó verzióban pedig egy kis csilivel, ecetes lében savanyított zellerszárak. 

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod. Rántott, de akár grillezett padlizsánt is használhatsz hozzá attól függően, mennyire igyekszel lecsípni a fogás kalóriatartalmából.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek