Próbáltad már a házi lángost kapros-juhtúrós tejföllel?

Nem mintha a sajtos-tejfölös lángos ne lenne az univerzum egyik legjobb étele, de ebben a különleges változatban is érdemes adni neki egy esélyt. Príma mindkét feltéttel, na meg persze lecsósan, Nutellával, káposztával töltve és lekvárosan – csak hogy a legbizarrabbakat említsük.

Csak egy kis juhtúrót és friss kaprot kell kanalaznod a tejfölbe, majd mehet rá a  felfoghatatlan adag reszelt trappista, és egy új arcát ismerheted meg a klasszikusnak. Ha az újhagyma zöldjéből is keversz bele egy keveset, még izgalmasabb lesz. Mutatjuk az alapreceptet!

Ezerötszáznegyven kalória, de ki számolja.
Ezerötszáznegyven kalória, de ki számolja.Peter_Horvath

Hozzávalók

A lángoshoz

  • 50 deka liszt
  • 2 deci langyos tej
  • 3 deka élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 1 deci langyos víz

A tetejére

  • 4 deci tejföl
  • 2 evőkanál juhtúró
  • 1 csokor összevágott kapor
  • só és bors ízlés szerint
  • 15 deka reszelt trappista
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel a cukros tejben az élesztőt. Közben egy nagyobb tálban keverd el a sót és a lisztet, majd annak a közepébe öntsd az élesztős keveréket. Mehet rá két evőkanál olaj és még maximum ugyanennyi langyos víz, majd kezdd el dagasztani kézzel vagy géppel. Közben lassan adagolj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy közepesen lágy tészta legyen végül. 

Ha elkészült a tészta, hintsd meg liszttel, és meleg helyen keleszd úgy 45 percen át, majd ha megkelt, szaggasd kis labdákra, és azoknak is adj még a deszkán úgy negyedórát. 

Ha megdagadtak, olajos kézzel formázd meg őket, és süsd forró, legalább 190 fokos bő olajban készre a lángosokat. 

A tetejére csak keverd el a tejfölt a juhtúróval és a kaporral, majd szórd meg sajttal is a lángosokat. 

kapcsolódó Kiderült, hol lehet a legjobb lángost enni a Balatonon
Kiderült, hol lehet a legjobb lángost enni a Balatonon

Rengeteg szempont alapján derült ki, hogy a Balatonnak melyik csücskébe kell utaznia annak, aki igazán jót szeretne enni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mustra