Karinthy Frigyes revolverrel szöktette meg szeretőjét a férjétől

Karinthy Frigyes első látásra beleszeretett Judik Etelbe, és eldöntötte, hogy bármi áron megnyeri a színésznő szívét és kezét. Az sem riasztotta vissza, hogy ezeket egy féltékeny férj őrizte.

Judik Etel élete nem indult könnyen. Anyja – szintén Judik Etel – cigány származású vándorszínész volt, kislányát leányanyaként hozta világra, akit később a nagymama – Judik Etel – nevelt fel Budapesten. Az unoka, akit a barátai csak Bogaként ismertek, édesanyja nyomdokaiba lépett, és ösztöndíjjal elvégezte a színiakadémiát. Bár tehetsége hamar kibontakozott, nehezen boldogult a pályán, talán éppen ezért döntött úgy 1907-ben, hogy hozzámegy Laki Bakits Jánoshoz, és szül neki három gyereket. A férfire a korabeli lapok katonatisztként, kereskedelmi ügynökként és feltalálóként is hivatkoznak, de leginkább szélhámos volt. Egy alkalommal állítólag felszedte és eladta a Podmaniczky utca köveit. Válogatott elfoglaltságai mellett kevés ideje maradt a feleségére, aki így hálásan fogadta Karinthy Frigyes közeledését.

Verekedés, párbaj, lányszöktetés

Kosztolányi Dezső egy futó kalandot követően mutatta be barátjának, Karinthy Frigyesnek Bogát a New York Kávéházban. Az író nem rejtette véka alá szimpátiáját a színésznő iránt, a Kritika 1910. szeptemberi számában rajongó hangvételű írása jelent meg, amiben nehezményezi, hogy Judik Etel keveset szerepel a színpadon. Egy év múlva már biztosan együtt voltak. Kosztolányival és újdonsült szerelmével, Harmos Ilonával jártak moziba és kávéházakba. Karinthy 1912-es, Esik a hó című novelláskötetét „J. E. asszonynak” ajánlotta. Nem csoda, hogy viszonyuk hamar kitudódott. A felszarvazott férj a New York teraszán rontott riválisának, megverte és halálosan megfenyegette. Később párbajoztak is, amelynek során Karinthy a saját kezét lőtte át. 

Az író aztán megelégelte az örökös csatározást. 1912-ben, kapcsolatuk második évében a színházi öltözőből, egy revolverrel szöktette meg Bogát férje elől. Berlinbe mentek, ahol Brázay Emil, a Pesti Hírlap tudósítója bújtatta el őket. Felbukkanásukról így írt: „Autotaxin (...) robogtunk lakásomig, s még az úton megtudtam, hogy Karinthy Frigyes megszöktette Judik Etelt, kiről tudtam, hogy többgyermekes anya, egy ügynök neje, aki revolverrel a kezében napokon át üldözte, halálra kereste Intit, le akarta puffantani, ahogy már az ilyen felbőszített, féltékeny tigrisek szokták.”

Karinthy Frigyes és Judik Etel
Karinthy Frigyes és Judik EtelFotó: Wikipédia

Holtodiglan

Ugyan Németországban minden idejüket együtt töltötték, fél év alatt összesen ötszáz szerelmeslevelet váltottak. „Éjjel-nappal együtt voltunk, és mégis leveleket írtunk egymáshoz, oly rettenetesen és tébolyultan szerettük egymást” – írta Karinthy feleségéhez írt naplójában. Hat hónap után tértek vissza Magyarországra, és pénzzel bírták a férjet válásra. A bíróság a lányt Bogának, a két fiút az apának ítélte, akik még Karinthy élete végén is feltűntek, hogy kisebb-nagyobb összeget kérjenek tőle. 

Boga hét hónapos terhes volt, amikor végre összeházasodhattak szerelmével. Időközben Karinthy befutott író lett, felesége azonban visszavonult, hogy új családjának szentelhesse életét és vezethesse a háztartást. Karinthy Feleségem beszéli című tárcasorozatát is ő ihlette, ami egy nő szemén át mutatja be, hogyan lehetett túlélni a háború nélkülözéssel teli éveit. 

1918-ban aztán Boga elkapta a spanyolnáthát. Karinthy besztercebányai utazását megszakítva tért haza haldokló feleségéhez, aki másnap a karjai között vesztette életét. „A lelki sérülés nem gyógyul be soha: de hozzászokik a lélek – írta Karinthy másfél héttel később. – Úgy érzem, agyamban daganat képződött, vagy egy éles idegen tárgyat döftek bele, amikor ő meghalt – ezt a kést nem húzhatom ki belőle többé, mert hiszen ő halott marad (csak ha feltámadna, ami lehetetlen), de idővel hozzászokik majd az agyam a késhez és járni fogok vele, mint aki golyót hord a koponyacsontban.”

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.