Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szószhoz adj egy kis füstölt csilipasztát, vagy kínáld mellé vékonyra szeletelt kolbász- és kókuszcsipszek keverékét. Nem lesz vele sok dolgod sem, a sütőben szinte magától készül el ez a klassz rakott krumpli. 

Főételként is remek.
Főételként is remek.Fotó: DejanKolar

Hozzávalók 4 adaghoz:

A burgonyához

  • 1 kiló hajszálvékony szeletekre vágott burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 darab vékonyan felkarikázott vöröshagyma
  • 1 deci fehérbor
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 deci tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín

A mártáshoz

  • 1 deci fehérbor
  • 1 nagy bögre lereszelt füstölt sajt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró olajra a hagymákat, és párold legalább 5 percen át fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Úgy két perc után add hozzá a fehérbort is, majd ha kissé elpárolgott, mehet bele a tejszín és a tej is. Amikor már besűrűsüdött, akkor el is készült a hagymás ragu, amivel rétegezni fogod a burgonyákat.

Egy kivajazott jénaiban kezdd el rétegezni ez a keveréket a burgonyákkal, amikből minden réteg egy kevés sót és borsot is kapjon. A legfelső burgonya legyen, aminek a tetején egy nagy evőkanál vajat is ossz el. Sütőben, alufólia alatt süsd puhára legalább 50 perc alatt, majd pirítsd alufólia nélkül még 10 pecig. 

Közben készítsd el a sajtszószt: forrósíts fel egy nagy evőkanál vajat, majd erre mehet a liszt. Egy perc után önts rá egy kevés fehérbort, adj hozzá egy mokkáskanál barna cukrot és kakukkfüvet, majd keverd el a reszelt sajttal, és add hozzá a tejszínt is. Ha szükséges, sózd és borsozd. A szószt cheddaros-csilis változatban is érdemes kipróbálnod. 

Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumpli egyszerű, mint a faék, de ha kétszer sütik, finomabb lesz, mint valaha!

Tovább »

Még több recept

Húsos palacsinta gíroszfűszerekkel – egy adag fetás-zöldséges salátát dobj össze mellé

Ha szereted a gíroszt, de egy egy kicsit újabb változatban is kipróbálnád, itt az idő, hogy megkóstold ezt a jó kis darált húsos palacsintát. Vega változatban az áruházakban kapható kamuhússal is készítheted, azzal is ugyanolyan finom lesz. A tetejére egy kevés hideg, fokhagymás görög joghurtot kanalazz.

március28., 06:00

Így mentsd meg az ebédet: készíts a maradék húsos raguból háromsajtos sült tésztát

Süss néhány palacsintát és gazdagítsd a pörköltet egy kevés friss paradicsommal és bazsalikommal és süsd össze őket jó sok sajttal – így lesz izgalmasabb fogás a mélyhűtőből elővett bográcsosból. Ha úgy jobban tetszik, egyenként is megtöltheted és ki is ránthatod a palacsintákat.

március28., 06:00

Snidlinges tonhalkrémmel próbáld ki: sós reggeli palacsinta zöldséges tésztával

Ha már leszokunk a bevásárlásról, érdemes nem bepánikolni arról, ha épp nincs reggelire semmilyen péksütemény. Ebben a helyzetben segít ez a jó kis zöldségespalacsinta-recept, ami remek lehetőséget ad az újrahasznosításra, mert minden maradék zöldség és akár gomba is elfér a tésztájában.

március26., 06:00

Különleges kéksajtos-diós palacsinta, ha valami könnyűt, de izgalmasat ennél

A mellé kínált salátához néhány szárzellert keverj el almával, és fehérborecetes, mézes öntetet készíts a tetejére!

március27., 06:00

Ha csak egy kis adag pörkölt maradt, meleg rizses-húsos salátával mentsd meg a vacsorát!

A rizses hússal nem tudsz mellényúlni és még finomabb lesz, ha az elkészült ételbe egy nagy adag frissen összevágott petrezselyem, snidling és egy kevés zöldség is kerül.

március29., 06:00

Maradék húsos raguból kenyérfeltét? Így lesz belőle gyors melegszendvics reggelire vagy vacsorára

Ha maradt egy adag húsos ragu, de már semmire sem elég, keverd el egy kevés vajjal, natúr sajtkrémmel és fűszerezd kedvenceiddel, így lehet belőle klassz kenyérfeltét reggelire és vacsorára. Melegszendvicseken is tökéletes.

március29., 06:00

Mustra