Mivel lehet eltüntetni a dohszagot?

Nem kizárólag az öreg vagy nem megfelelően tisztán tartott lakások problémája a dohos szag. A legfontosabb az, hogy ne a szagot, hanem annak az okát igyekezz megszüntetni.

A dohszag akár új lakások problémája is lehet, ugyanis minden olyan helyen elkezd terjengeni egy idő után, ahol magas a páratartalom, és a nedvesség lecsapódik a felületeken. Több megoldás is van ellene, a legjobb, ha az összeset együtt alkalmazod. 

A probléma kialakulása ellen a rendszeres szellőztetés emiatt télen sem elhanyagolható – ez a legegyszerűbb megoldás, amit a szagok ellen tehetsz. 

A penészgombák melléktermékei erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, ami az allergiások és az asztmások számára nagyon kellemetlen következményekkel járhat. 

Ez sajnos nem megoldás.
Ez sajnos nem megoldás.Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

Az esetegesen már kialakult, kellemetlen szagokat okozó penésszel igyekezz minél előbb leszámolni, és csak utána foglalkozz a szag eltüntetésével. Többféle vegyszer kapható a problémára, de ha természetes úton szeretnéd megoldani, szódabikarbónát és ecetet keverj el egymással, márts bele egy rongyot, és azzal töröld át a penész által megtámadott területeket.

Ha a penész megszüntetése után egy sűrű szövésű zsákba szódabikarbónát szórsz, és beteszed a bedohosodott szekrénybe, azzal hamarabb kiűzheted a bűzt onnan is. Ha a bútoraidnak van dohszaga, érdemes jó időben, a szabadban szellőztetned őket minél tovább. 

Ilyenkor hasznos és megtérülő beruházás egy párátlanító készülék is, ami ugyan némi pluszköltséget jelent, de biztosan olcsóbb, mint egy teljes falfestés.

Mustra