Így készíthetsz a legegyszerűbben egy adag jó kis retró csörögefánkot

A csöröge a fánkkedvelők rapid segítsége, nagymamád büszke lesz rád, ha te is összedobod az egyik olyan napon, amikor szívesen álldogálsz egy keveset az olajos serpenyő mellett.

Forgácsfánk és herőce néven is ismerik a csörögét, ami hagyományos ünnepi, főleg farsangkor fogyasztott étel. Édes, ropogós, fánktésztából készült, forró zsírban vagy olajban kisütött édesség. Kelt tésztás, szódabikarbónás, sütőporos és ezek nélkül készült változata is ismert – mi keleszteni nem szeretnénk, így egy gyors, sütőporos alapreceptet hoztunk. 

Jókai az És mégis mozog a földben így ír róla:
„...Sőt, még az is megtörténik, hogy poszpásznak barátfülét hoznak fel (amit csörögének, herőcének, forgácsfánknak, borkorcsolyának s nem tudom még mi mindenfélének is neveznek szerteszét az országban), ami napkeleti virágnyelven azt jelenti, hogy szívesen látott vendég van a háznál.”

Többféle alakúra szaggathatod.
Többféle alakúra szaggathatod.Fotó: Wikipedia

Hozzávalók:

  • 30 deka liszt
  • 2 darab tojásságája
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 0.5 deci tejföl
  • egy kevés rum vagy pálinka
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el jól a száraz hozzávalókat egymással, majd mehet bele a többi is, amíg tésztává áll össze. Pihentesd egy fél órán át, majd nyújtsd ki és vágd csíkokra. Ha ezeket bevagdosod és kifordítod, megkapod a jellegzetes csöröge formát, de bármilyen, akár fánk formára vagy középen bevagdosott rombuszokra is szaggathatod. Néhány perc alatt el is készülnek a forró olajban. 

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább »

Még több recept

Az áfonyalekvár egy kevés juharsziruppal még különlegesebb

Ha valami illik a sütőporral és vajjal készülő minipalacsintákhoz, az ez az áfonyalekvár, amit juharsziruppal készítettünk el. Ha még autentikusabbat készítenél, egy adag durvára tört pekándióval a tetején tálald a palacsintákat.

május30., 06:00

Mézes corn flakes falatkák – csilivel és gyömbérrel is próbáld ki!

Ha az embernek van ideje, klassz kikapcsolódás bíbelődni a konyhában egy-egy nagyobb odafigyelést igénylő desszerttel, de vannak olyan napok, amikor a legjobb néhány összetevőből összedobni egy-egy gyors finomságot. Az ilyen alkalmakra készültünk ezen a héten öt egyszerű, mégis különleges desszerttel, amikhez csak négy összetevő kell.

május28., 06:04

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

A Sex on the beach koktélt alkoholmentes változatban is érdemes kipróbálnod

Hát azt meg ki tiltja meg, hogy az ember egy hétköznapi ebéd mellé elkortyoljon valami hasonlót? Szénsavas üdítők helyett, ha épp van néhány perced, válaszd ezt az elegáns változatot. Még jobban jársz, ha gyümölcsdarabokkal dobod fel és egy hatalmas pohárban tálalod.

május28., 06:04

Ez a könnyű gombasaláta egy kis frissen sült baconnel lesz az igazi

Néhány szelet tejszínes aromájú, zöldfűszeres halloumi sajt mellett a legfinomabb ez a gombasaláta, ami a szalonnakockák nélkül akkor is tökéletes, ha épp vega vendég érkezne a házhoz.

május27., 06:00

Expressz sajttorta falatok – buliba és otthoni nassként is bevetheted

Gyors és a sajttorta ízvilágát idézi, de vannak még érveink: nem kell szeletelni, 4 összetevő az egész, a buliba pedig mindenki kókuszgolyót és pogácsát fog vinni, vagyis nálad lesznek a legmenőbb falatkák.

május30., 06:00

Mustra