Így készül a nagymama tökéletes almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz. Desszertként, másnap reggelire és a vendégeknek is remek, és még a munkatársaknak is jut belőle.

Az egész sütiben az alma reszelése lesz a legnagyobb kihívás, aztán pedig hogy megvárd, amíg langyosra hűl, mert akkor a legfinomabb. Készíts mellé egy jó teát, és kezdődhet a Ki bírja megállni, hogy ne egye meg az egész tepsivel? – játék. 

Tortaformában is készülhet.
Tortaformában is készülhet.Aleaimage

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 2 deci tejföl (vagy annyi, hogy a tészta összeálljon)
  • 25 deka vaj (vagy margarin)
  • 1 darab tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 1 kiló lereszelt vagy apróra vágott alma
  • 10 deka cukor a tésztához
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 marék búzadara
  • 20 deka cukor az almához
  • 1 tojássárgája (a tészta megkenéséhez)
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el jól egymással a tészta száraz hozzávalóit, majd morzsold bele a puha margarint vagy vajat. Mehet bele a tojás és annyit tejföl, amennyitől összeáll. Ha ezzel megvagy, tedd félre a tésztát. 

Közben reszeld le az almát, keverd el a cukorral és úgy egy evőkanál fahéjjal. 

Felezd el a tésztát, nyújtsd tepsiméretűre. Az egyik mehet a tepsi (vagy akár tortaforma) aljába, ott szórd meg búzadarával, és egyengesd el rajta az almás tölteléket. Ezután tedd a tetejére a másik adag tésztát, kicsit szurkáld meg és kend meg tojássárgájával. 180 fokon úgy 35 perc kell neki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek