Ezért épült meg a Kilenclyukú híd a Hortobágyon

A Kilenclyukú híd teljesen - panoramio

A Kilenclyukú híd ma Magyarország leghosszabb közúti kőhídja, ami az egyik legenda szerint azért kilenclyukú, mert a Hortobágy szóban éppen 9 betű van. Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért építették?

Hortobágy jelképe a kilenclyukú, 167,3 méter hosszú híd, ami kilenc boltívre támaszkodik, innen kapta a nevét is. Története szerint a debreceni marhakereskedők a tiszai árvizek idején ezen a hídon vonultak Szolnok felé és onnan Bécsbe, míg korábban csak gyenge fából készült hidakon.

Na de vajon miattuk építették volna ezt a hatalmas hidat?

Úgy tűnik, hogy igen. A nagy megterhelés miatt ennek az átkelőhelynek kifejezetten biztonságosnak kellett lennie, arról nem is beszélve, hogy elődje, az időjárásnak és az árvizeknek kitett öreg fahíd fenntartása mindig nagy terhet rótt Debrecen városára. Később ezért döntöttek egy kőhíd építéséről 1827-ben, ami végül Povolny Ferenc tervei szerint 1833-ra épült fel, 9 lyukkal.

A Kilenclyukú híd az ország leghosszabb közúti kőhídja: az ellenfalak között mért távolsága 92,13 méter, míg teljes hossza 167,3 méter. Hortobágy falu központjában, a 33-as főút mentén található, egészen pontosan itt: GPS: 47°34’53.36”N; 21°8’54.36”.

Híd a Kwai folyón: pokoli körülmények között épült a japán halálvasút Híd a Kwai folyón: pokoli körülmények között épült a japán halálvasút

80 ezren haltak meg a kegyetlen munkában, jórészt huszonéves fiatalok.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek