A halakat és a tésztát is feldobja egy adag tejszínes kapormártás

Egy igazi klasszikus a kapormártás, amit bármilyen halhoz, de akár egy adag friss, parmezános házi tésztával is tálalhatsz. Jól megy szárnyashússal, és zöldséges rétesek tetején is tökéletes, így azzal biztos nem lesz gond, hogy elfogyjon.

Érdemes is belőle minél gyakrabban készítened valamit, a kapor ugyanis a C-vitamin mellett tartamaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot is. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték fűszerként is, a magját pedig az emésztés feltubózására rágcsálták. 

Nagymamaváltozatban tejfölösen készítsd.
Nagymamaváltozatban tejfölösen készítsd.ManuWe

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 csokor felaprított kapor
  • 4 deci tejszín
  • 0.5 deci fehérbor
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 0.5 citrom leve
  • 1 mokkáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel a vajad, dobd rá a felaprított kaprot, majd a citrom kivételével az összes többi hozzávalót is add hozzá. Hagyd néhány percig főni, és ha már elég sűrű, le is zárhatod a lángot. (Ha sűrűbben szeretnéd, egy csapott evőkanál víz és étkezési keményítő keverékét add hozzá.)

Ha elkészült, pár csepp citromlével dobhatod fel. A húsok, halak mellett gombás ételekhez, tésztán, és akár juhtúrós, spenótos töltött palacsinta mellett is finom. 

Nagymamaváltozatban tejfölös alappal és egy kicsit több cukorral készítsd. 

kapcsolódó Az igazi békebeli kapros-túrós lepény
Az igazi békebeli kapros-túrós lepény

Vannak generációról generációra öröklődő receptek. Ezt anyám tanulta a nagymamájától, majd leánykori, kézzel írt recepteskönyvében örököltem meg én.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Így dobd fel a klasszikust: kapros-uborkás tojáskrém

Ha köretként tálalnád, és nem kenyérszeletek tetején, turbózd fel egy nagy adag uborkával, avokádóval, vagy más kedvenc zöldségeiddel, így klasszul lekíséri majd a szárnyasokat és halakat.

2021. április30., 12:52

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mustra