Ez legyen nálad, ha egészségeset nassolnál: mogyoróvajas falatkák vörös áfonyával

Van az úgy, hogy nincs idő főzni, sőt, néha még arra sem, hogy az ember megálljon enni valahol. Az ilyen napokon jönnek jól a rossz döntéseket megelőző házi energiaszeletek vagy ezek a tartalmas, mogyoróvajas falatkák. Nagyon jól illik hozzá az aszalt vörös áfonya, ami a krémes, kissé sós falatok mellé savanykás ízével hoz harmóniát.

Noha a mogyoróvaj elég kalóriadús, glikémiás indexe nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy elég pár darab ezekből a golyókból, és órákig nem leszel éhes. Ráadásul magas a fehérjetartalma, kevés benne a szénhidrát, és egészséges zsírokat tartalmaz, így mértékkel még akár a fogyásban is segíthet, főleg, ha egy-egy cukros péksüteményt helyettesítesz az ilyen klassz, házi készítésű falatokkal. 

Kakaóporban is megforgathatod.
Kakaóporban is megforgathatod.Fotó: Sergey Ovchinnikov

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 4 evőkanál agávészirup
  • 3 evőkanál aszalt vörös áfonya
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál citromlé
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál tejpor
  • 4 evőkanál puffasztott rizs
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a mogyoróvajat az agávésziruppal és a citromlével, majd keverd el egymással a száraz hozzávalókat, és forgasd össze a két keveréket. Darált magvak, olvasztott diabetikus csoki és akár másféle aszalványok is mehetnek a keverékbe. Ha a sok extrától túl száraznak találnád, egy kevés olvasztott kókuszolajjal keverd el – a hűtőben szépen összeállnak majd tőle a kis golyók.

Nedves kézzel formázz belőle golyókat, amiket, ha szeretnél, a végén kakaóporban, pirított mandulában, szezámmagban vagy fahéjas zabpehelyben is megforgathatsz. Adj neki néhány órát a hűtőben, és már ehetitek is. Viszonylag sokáig eláll, így akár utazásokra is tökéletes. 

Teszt: melyik a legfinomabb mogyoróvaj?
Teszt: melyik a legfinomabb mogyoróvaj?

Mekkora a hazai kínálat? Megéri az árát egy 1700 forintos termék? És egyáltalán, mi a fene az a mogyoróvaj?

Tovább »

Még több recept

Mogyoróvajas tofu ananásszal – salátaként és párolt rizzsel is elkészítheted

Pillanatok alatt elkészülő egytálétel, amit imádni fog mindenki, aki szereti az egzotikus ízeket.

július8., 06:04

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Mogyoróvaj-rajongó vagy? Tálald csirkemellel és ananászos raguval!

Ebben a finomságban egy kis szójaszósz, tejszín és ananász dobja fel a mogyoróvajas csirkét.

június11., 06:04

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Készíts karácsonyra gesztenyés kekszet mandarinnal!

Az ünnepi lakomák után másnap reggel nem is kell más, csak egy nagy adag tejeskávé vagy matcha latte és néhány falat ezekből a kekszekből. Ha egészségesebb változatban készítenéd, zabliszttel és kedvenc édesítőddel dobd össze.

november20., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.