Ez legyen nálad, ha egészségeset nassolnál: mogyoróvajas falatkák vörös áfonyával

Van az úgy, hogy nincs idő főzni, sőt, néha még arra sem, hogy az ember megálljon enni valahol. Az ilyen napokon jönnek jól a rossz döntéseket megelőző házi energiaszeletek vagy ezek a tartalmas, mogyoróvajas falatkák. Nagyon jól illik hozzá az aszalt vörös áfonya, ami a krémes, kissé sós falatok mellé savanykás ízével hoz harmóniát.

Noha a mogyoróvaj elég kalóriadús, glikémiás indexe nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy elég pár darab ezekből a golyókból, és órákig nem leszel éhes. Ráadásul magas a fehérjetartalma, kevés benne a szénhidrát, és egészséges zsírokat tartalmaz, így mértékkel még akár a fogyásban is segíthet, főleg, ha egy-egy cukros péksüteményt helyettesítesz az ilyen klassz, házi készítésű falatokkal. 

Kakaóporban is megforgathatod.
Kakaóporban is megforgathatod.Sergey Ovchinnikov

Hozzávalók

  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 4 evőkanál agávészirup
  • 3 evőkanál aszalt vörös áfonya
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál citromlé
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál tejpor
  • 4 evőkanál puffasztott rizs
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a mogyoróvajat az agávésziruppal és a citromlével, majd keverd el egymással a száraz hozzávalókat, és forgasd össze a két keveréket. Darált magvak, olvasztott diabetikus csoki és akár másféle aszalványok is mehetnek a keverékbe. Ha a sok extrától túl száraznak találnád, egy kevés olvasztott kókuszolajjal keverd el – a hűtőben szépen összeállnak majd tőle a kis golyók.

Nedves kézzel formázz belőle golyókat, amiket, ha szeretnél, a végén kakaóporban, pirított mandulában, szezámmagban vagy fahéjas zabpehelyben is megforgathatsz. Adj neki néhány órát a hűtőben, és már ehetitek is. Viszonylag sokáig eláll, így akár utazásokra is tökéletes. 

Teszt: melyik a legfinomabb mogyoróvaj? Teszt: melyik a legfinomabb mogyoróvaj?

Mekkora a hazai kínálat? Megéri az árát egy 1700 forintos termék? És egyáltalán, mi a fene az a mogyoróvaj?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Szereted a mogyoróvajat? Ezt a csokis cookie-t készítsd el belőle!

Akár egy hétköznap este is összedobható ez a gyors desszert, és mi úgy vagyunk vele: egy héten egy-két család még bőven belefér. Ha pedig három lesz belőle, akkor kompenzáljuk egy vegán nappal, rengeteg salátával és gyümölccsel, így már semmi nem állhat a mogyoróvajas finomság elkészítésének útjába.

2021. október1., 10:24

Egészségesebben élnél? Kezdd ezzel a mogyorós-avokádós Buddha-tállal!

A Buddha-tálak csak egészséges összetevőkkel készülnek, amik kombinációjától az egész nagyon izgalmas lesz. A legjobb az egészben, hogy miden egyes tál tetszőlegesen variálható, így egyetlen olyan hozzávalónak sem kell rákerülnie, ami nem tartozik a kedvenceid közé.

2020. június19., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ez a mogyoróvajas tészta zöldségekkel gazdag és egészséges fogás

Ha egy kicsit tartalmasabbra szeretnéd, grillezz mellé paprikával és fokhagymával fűszerezett csirkemellcsíkokat vagy lassan sült kacsacombot.

2020. július9., 06:04

Mogyoróvajas banánkenyér, ami mindent tud: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és cukormentes is (vegán)

A számtalan banánkenyérrecept közül ez a legjobb. Fantasztikus íze és állaga lesz a mogyoróvajtól. Ráadásul csak keverjük, megsütjük, és egy órán belül kész van. Glutén-, tej-, tojásmentes (vegán) recept.

2020. június15., 06:00

Ezzel kihúzod délig: banános-mogyoróvajas smoothie

Elvis biztos imádná még így, bacon nélkül is.

2019. október29., 09:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek