Libanoni csirkewrapok – könnyű ebéd, amit a munkahelyedre is magaddal vihetsz

Egy-egy jó kis mexikói ihletésű wrap otthon is egyszerűen összedobható, nem igényel nagy konyhai szakértelmet. Nem kell hozzá más, csak jó sok a kedvenc töltelékeidből és egy tortillalap, ami nálunk teljes kiőrlésű lisztből és keleti hangulatú fűszerekkel feltuningolt csirkével készült.

A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.

A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(
A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(Fotó: Hybrid Images

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagyobb darab tortillalap
  • 2 kisebb szelet csirkemell
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 0.5 biocitrom leve és héja
  • 1 darab összetört fokhagymafej
  • ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
  • 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 kisebb marék pirított fenyőmag
  • 2 marék salátalevél
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át. 

Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat. 

A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.

Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém
Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém

A Baba Ganoush egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, aminek a tálalása is szertartásos. Steiner Kristóf receptje.

Tovább »

Még több recept

Gyömbéres édesburgonya-pite – gesztenyerózsákkal a tetején varázsolhatod ünnepivé

Kevesebb cukorral készítve, kis adagokban előételként is bevetheted, egy nagy piteformában sütve pedig különleges desszert lehet egész télen ez az ünnepi édesburgonya-pite. Ha a karácsonyi időszakban tálalod, tejszínes, édesített gesztenyemasszából nyomj a tetejére díszítést a még különlegesebb ízekért.

november25., 06:24

Készíts karácsonyra gesztenyés kekszet mandarinnal!

Az ünnepi lakomák után másnap reggel nem is kell más, csak egy nagy adag tejeskávé vagy matcha latte és néhány falat ezekből a kekszekből. Ha egészségesebb változatban készítenéd, zabliszttel és kedvenc édesítőddel dobd össze.

november20., 06:24

Karfiol-gesztenye leves: tökéletes az ünnepi asztalon is

Ha még izgalmasabb végeredményre vágysz, néhány szem aszalt vörös áfonyával dobd fel ezt a különleges levest. Ha a karfiol helyett kevésbé aromás zöldséget választanál, burgonyával készítsd el.

november19., 06:24

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

november20., 06:24

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

november22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.