Libanoni csirkewrapok – könnyű ebéd, amit a munkahelyedre is magaddal vihetsz

Egy-egy jó kis mexikói ihletésű wrap otthon is egyszerűen összedobható, nem igényel nagy konyhai szakértelmet. Nem kell hozzá más, csak jó sok a kedvenc töltelékeidből és egy tortillalap, ami nálunk teljes kiőrlésű lisztből és keleti hangulatú fűszerekkel feltuningolt csirkével készült.

A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.

A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(
A jó kis joghurtos csirke meg nem látszik. :(Hybrid Images

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb darab tortillalap
  • 2 kisebb szelet csirkemell
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 0.5 biocitrom leve és héja
  • 1 darab összetört fokhagymafej
  • ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
  • 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 kisebb marék pirított fenyőmag
  • 2 marék salátalevél
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál majonéz
Recept idők

Elkészítés:

A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át. 

Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat. 

A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.

Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém Baba Ganoush - a libanoni padlizsánkrém

A Baba Ganoush egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, aminek a tálalása is szertartásos. Steiner Kristóf receptje.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Nyári wrap napon szárított sonkával – gyors ebéd sütés és főzés nélkül

Ezzel az uborkás sajtkrémmel klassz nyári hangulata lesz, ráadásul a rengeteg kaportól és zöldségektől még kifejezetten egészséges is.

2020. augusztus1., 06:04

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

2021. július22., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek