A durumtészák durumbúzadara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készülnek, és amellett, hogy fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látnak el minket, a durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassabban bomlik le az emésztés során. Ez az oka annak, hogy szemben a hagyományos tésztákkal nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így az éhségérzetedet is jól kordában tartja.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 nagy bögre bármilyen durumtészta
- 1 hagyományos adag hámozottparadicsom-konzerv
- 1 marék felaprított friss balazsalikom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd összetört fokhagyma
- 1 teáskanál szárított olasz fűszerkeverék (vagy pizzafűszer-keverék)
- 0.5 fej felkockázott vöröshagyma
- 2 szelet csirkemell
- 1 csapott evőkanál barna cukor
- 2 marék friss koktélparadicsom összevágva
- 2 szál zöldhagyma zöldje felaprítva
- 1 darab felkockázott szárzeller
- 3 evőkanál étolaj
- ízlés szerint mozzarella, parmezán
- 1 deci tejszín
Elkészítés:
Tedd fel főni a tésztát sós vízben, majd puhítsd al dentére. Közben dobd a hagymákat a felhevített olívaolajra, és ha kissé megpuhultak, mehet hozzá a kissé felaprított paradicsomkonzerv, az olasz fűszerek, só, bors és a barna cukor. Sűrítsd be egy kissé, add hozzá a tejszínt, majd forgasd össze az elkészült tésztával és a friss bazsalikommal. Süsd meg egy kevés olajon a besózott csirkemelleket, majd felcsíkozva azt is add a keverékhez. (Ha erre nincs időd, néhány szelet olasz prosciuttóval dobhatod fel a salátát.)
Ezek után mehetnek hozzá a felkockázott zöldségek és a kedvenc olasz sajtjaidból egy-egy adag.
Ha még több zöldséget tennél bele, grillezett cukkinit, padlizsánt és lila hagymát kockázz a salátába.