Miért főzzük még mindig élve a homárt?

Jogos a kérdés: ha már egyre több figyelmet fordítunk az állatvédelemre, vajon miért az a gyakorlat még mindig, hogy a homárokat élve teszik a forró vízbe?

Új-Zéland és Svájc már betiltotta az élvefőzést, ott leginkább elektromos áramot javasolnak a homárok főzés előtti megölésére. 

Korábban azt is vizsgálták, vajon fáj-e mindez a homároknak. Azelőtt a legtöbb szakértő úgy nyilatkozott, hogy ez az egész nem fájdalmas, ám egy 2013-as kutatás eredménye igazolta: a homárok és rákok igenis érzik a fájdalmat.

Robert Elwood, a belfasti Queen’s University állati viselkedéstani professzora kutatási eredményeinek ismertetésekor felhívta a figyelmet arra, hogy habár a fájdalom mérése emberek és állatok esetében is bonyolult folyamat, mégiscsak fontos lenne megvédeni a rákféléket akár a forró víz, akár az összekötözve tárolás eseteges fájdalmaitól. 

A homárt legtöbbször ma is élve főzik
A homárt legtöbbször ma is élve főzikNick Daly / Getty Images Hungary

Akkor meg főleg miért főzik élve?

A helyzet az, hogy az élvefőzés a mi érdekünkben történik: sokkal biztonságosabb így, mivel a homárok testében rengeteg baktérium van, amik az állatok elpusztulásakor hatalmas iramban kezdenek el szaporodni. A folyamat közben olyan méreganyagokat választanak ki, amit a főzés hője sem semlegesít, így az elpusztult állatok feldolgozása a fogyasztóra jelentene veszélyt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek