Kiderült, mennyire veszélyes valójában a mobiltelefon-használat

Könnyen bajod eshet, ha autóvezetés vagy séta közben telefonálsz, vagy a mobilodat bámulod – olvassuk sokszor a figyelmeztetést. De vajon tényleg ennyire veszélyes a folyamatos mobilhasználat?

Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire gyakoriak és súlyosak a mobiltelefon-használatból fakadó baleseti sérülések. Tanulmányukban – melyet a Harvard Medical School szemléz – a mobilozással összefüggésbe hozható fej- és nyaki sérülések előfordulását és közvetlen okát vizsgálták.

Megnőtt a hasonló balesetek száma az elmúlt évtizedben

A szakemberek száz amerikai kórháztól kapott egészségügyi adatokat vizsgáltak meg, melyekben húsz év alatt 2500 mobiltelefonozással kapcsolatos fej- és nyaki sérüléses esetre bukkantak. Ezek 40 százaléka volt otthoni baleset következménye. Az esetek 47 százalékában közvetlenül a készülék volt a hibás a sérülésért – például felrobbant az akkumulátor –, míg 53 százalékban a használatból eredő baleset történt – például mobilozás közben valaki nem figyelt az előtte haladó autókra. Előbbi típus a fiatalabbak, különösen a 13 év alattiak, utóbbi inkább az idősebbek körében volt gyakoribb.

Tényleg veszélyes a mobiltelefon?
Tényleg veszélyes a mobiltelefon?Thomas Barwick / Getty Images Hungary

A vizsgált balesetek 10 százaléka autóvezetés, 7 százaléka séta közben történt. Mindössze az esetek 1 százalékában okozta sms-ezés vagy szöveges csetelés a balesetet. A sérültek 94 százaléka csak gyors ellátást kapott, vagy egyáltalán nem kapott komolyabb orvosi segítséget. Az esetek többségében ez jogos volt, hiszen csak felületi karcolásokról volt szó, a páciensek 18 százaléka viszont komolyabb sérülést, például agyrázkódást szenvedett. Az is kiderült, hogy 2007, vagyis az iPhone piacra dobása óta drasztikusan megnőtt a hasonló balesetek gyakorisága.

Ne szippantson be a telefonod

Ez az első kutatás, amely közvetlenül vizsgálta a mobiltelefon-használat és a fejet, nyakat ért baleseti sérülések kapcsolatát. Természetesen számos ponton kikezdhető a munka – sokszor a mobilozásból eredő balesetek nemcsak fejtájékon jelentkeznek, de térdsérülést vagy akár szívrohamot is okozhatnak. Továbbá a páciensek olykor szándékosan ködösítenek a baleset okait illetően, például a biztosítási kártérítés miatt, és a feljegyzésekből nem derül ki a baleset utóélete sem, vagyis hogy mennyi ideig lábadoztak a károsultak és mennyire súlyosan érintette őket a sérülésük.

Mindettől eltekintve a tanulmány rávilágít, hogy a mobiltelefon – az elmúlt évtizedek egyik leghasznosabb találmánya – könnyen balesetveszélyes lehet, ha nem figyelünk oda eléggé. Dr. Robert H. Schmerling, a Harvard professzora szerint a legnagyobb probléma, amikor a telefonozás túlságosan leköti a figyelmedet, ezért séta vagy vezetés közben megfeledkezel a környezetedről. Próbálj meg néha kiszakadni a telefonod világából, és ügyelj rá, hogy bizonyos helyzetekben ne csábítson el a mobilozás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek