Ez a bögrés farsangi fánk tökéletes, ha a legegyszerűbb receptet keresed

Ez a fánkrecept a kedvencünk: kipróbált, gyors változat, amihez a mérleget sem kell elővenned. És mivel a puha, szalagos farsangi fánkok igazán csak frissen jók, az is klassz benne, hogy viszonylag kevés, 10 darab közepes fánk lesz a végeredmény, amit egy család még két gyerekkel is viszonylag kevés veszekedés árán el is tud osztani még frissen.

Ha ez lesz az első adag fánk, amit készíthetsz, akkor is belevághatsz ebbe a változatba, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Amire figyelned kell, azt meg úgyis leírjuk: szükséges hozzá egy jó nagy adag olaj, kis lángon hevítve, mellé egy bögre és egy evőkanál, amikkel kiméred a hozzávalókat. 

Hát nem gyönyörűek?
Hát nem gyönyörűek?Szabó E

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 1 bögre langyos tej
  • 2 bögre liszt
  • 5 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 20 gramm friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a meleg tejbe a cukrot, és morzsold bele az élesztőt, amit szintén nem kell mérned: a csomagolás jelzi, hogyan vághatsz le belőle 20 grammot. Keverd el, és tedd félre meleg helyre 10 percre, hogy kissé felfusson. 

Mérd ki egy tálba a lisztet, add hozzá a sót, az 5 tojássárgáját, majd olvaszd fel a vajat, és az is mehez a keverékhez. Végül alaposan dolgozd el és dagaszd néhány percig az élesztős tejjel a keveréket, hogy végül egy lágy, de már kezelhető tésztát kapj. 

Tedd félre 30 percre meleg helyre – nálam a langyosra előmelegített sütőbe került. 

Fél óra után nyújtsd ki a tésztát nagyjából egy-másfél centisre, és egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, majd egy mélyedést is nyomj a közepükbe. Újra adj nekik letakarva negyedóra pihenőt meleg helyen. 

Amíg a fánkok pihennek, forrósíts fel egy nagy adag olajat – bő, forró zsiradékban kell sülniük, nem túl nagy lángon. Amikor ezzel is megvagy, fejjel lefelé tedd őket az olajba, és adj nekik kis lángon 3-4 percet, lehetőleg fedő alatt, majd fordítsd meg mindegyiket, és úgy is kapjanak 2-3 percet. 

Porcukorral, baracklekvárral vagy friss gyümölcsraguval tálalhatod, de egy habzsák segítségével akár vaníliás vagy csokis főzött krémmel is megtöltheted a fánkokat. 

kapcsolódó Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Mustra