A kutyád gyorsabban rád hangolódik, mint gondolnád

Nem véletlen, hogy a kutya az ember legjobb barátja – négylábú kedvenceink nagyon könnyen ráhangolódnak gazdáikra, és alakítanak ki velük bensőséges kapcsolatot. Egy friss kutatás úgy találta, ez még annál is gyorsabban megy, mint eddig gondoltuk.

A Kalkuttai Egyetem etológusa, dr. Anindita Bhadra és munkatársai kóbor kutyák viselkedését vizsgálták kutatásukban, melyről a Studyfinds számol be. A tudósok célja annak feltárása volt, vajon mennyi idomítás és milyen mértékű emberi kontaktus szükséges ahhoz, hogy a kutyák elfogadják az emberek társaságát, és megértsék a szándékaikat, nonverbális jelzéseiket.

Villámgyorsan felmérik, mit is akarhatsz tőlük

A kutatók szándékosan választottak olyan kutyákat, amelyek életük nagy részét az utcán töltötték. Habár ezek az állatok időnként érintkeznek emberekkel, önálló lények, és sohasem volt részük kutya-gazdi viszonyban. A kísérletben az egymástól elszeparált kutyák elé két, étellel teli, letakart tálat raktak, majd a vizsgálatot végző tudós rámutatott az egyikre. Ezután megfigyelték, vajon a kutya odamerészkedik-e a mutatott tálhoz, hogy falatozzon, illetve milyen érzelmi reakciót mutat.

A négylábú alanyok fele egyik tálhoz sem ment oda. Ezek a kutyák különösen szorongónak, idegesnek tűntek – a kutatók úgy gondolják, az emberekkel kapcsolatos korábbi negatív élményeik miatt lettek ennyire tartózkodók. A csoport másik fele azonban jóval barátságosabbnak mutatkozott. Közülük 80 százalék megértette a gesztust, és odasétált ahhoz a tálhoz, amelyre rámutattak.

Könnyen egymásra hangolódunk
Könnyen egymásra hangolódunkGoxy89 / Getty Images Hungary

Dr. Bhadra szerint ez a viselkedés magas értelmi képességekről és adaptációs készségről tanúskodik. A kutyák alaposan megfigyelik a személyt, akivel akkor találkoznak először, majd az emberekkel kapcsolatos korábbi élményeik alapján próbálják megfejteni, mi is lehet a szándéka, és eldönteni, hogyan cselekedjenek. Ez azt bizonyítja, hogy a kutyák gyorsabban és sikeresebben képesek felismerni és megérteni az emberi viselkedéseket és jelzéseket, mint azt korábban gondolták a szakértők.

Természetesen rengeteg a megválaszolatlan kérdés – például arra sem találtak pontos magyarázatot a kutatók, hogy a vizsgált állatok fele miért zárkózott el a kontaktustól. Vajon múltbéli sérelmeik miatt voltak ennyire tartózkodók, vagy csak egyszerűen nem ismerték fel a kézmozdulat jelentését? Ettől eltekintve a tanulmány előrelépést jelent az állati psziché megismerésében. Az emberek és a kutyák 10-15 ezer éve élnek együtt, nem véletlen, hogy ennyire könnyen és gyorsan ráhangolódnak egymásra gazdik és kedvenceik – emlékeztetnek a kutatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek