Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás. Ha már unod fokhagymával és vajjal, kóstold meg ebben a különleges, fűszeres változatban a lazacot.

Mostanra számos vizsgálat igazolta, hogy a halak húsa véd a koszorúér-betegség kialakulása ellen, és jelentősen késleltetheti az érelmeszesedés kifejlődését is a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. És ez még nem minden: a lazac húsa kiváló forrása a minőségi fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, beleértve a káliumot, szelént és a B12-vitamint is.

Mindenféle tengeri halhoz illik ez a máz.
Mindenféle tengeri halhoz illik ez a máz.Tatiana Atamaniuk

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 darab bőr nélküli lazacszelet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kisebb darab gyömbér
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab friss gyömbér
  • 1 fél citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Reszelj le a gyömbérből egy fél mokkáskanálnyit, keverd össze a mézzel, olajjal, sóval, fehér borssal és citromlével. Kend meg vele a halszeleteket, majd pihentesd legalább 20 percen át. Ezek után tedd a grillre, vagy forró vajban süsd néhány percig mindkét oldalát – vastagságtól függően 6-9, majd fordítás után 1-2 percet kapjanak. 

Narancsszeletekkel és párolt, sáfrányos rizzsel tálald.

kapcsolódó Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

2021. szeptember21., 12:52

Töltött lazacszeletek – kapribogyóval és füstölt sajttal dobtuk fel

Egy nagy adag rózsaborsos házi gyúrt tészta mellett és előételként egyaránt finom, de akár egy rukkola-eper-feta salátát is készíthetsz hozzá, vörösborecetes öntettel.

2021. július13., 10:24

Ezt az isteni lazacsalátát mézes-csípős öntettel dobtuk fel

Ne ijedj meg ettől a remek öntettől, nem lesz tőle édes ez a halas fogás, csak jóval különlegesebb annál, mint amit megszoktunk. Ha csilit is keversz hozzá, még a kapszaicin jótékony hatásával is számolhatsz.

2021. március10., 10:44

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Lazac narancsos szósszal, parmezánbundában

Azért szeretjük ezt a sült halas fogást, mert ha itt vendéget várunk, akkor is nagyon finom, mint ahogy hétköznapi vacsoraként és az ünnepi asztal közepén is remekül megállja a helyét. Az pedig, hogy ennyire gyorsan elkészül még egy hatalmas érv mellette.

2021. november22., 10:24

Szeder-füstölt lazac saláta mozzarellagolyókkal és édeskés öntettel lesz igazán különleges

Elsőre furcsán hangzik a kombináció, de csak addig, amíg nem teszel egy próbát vele. Remek könnyű fogás, amiben a sós hal ízét néhány darab édeskés-fanyar szeder egészíti ki.

2021. július25., 10:44

Mustra