Unod a régi receptet? Itt egy izgalmasabb: gombakrémleves aszalt szilvával és kecskesajttal

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal. Olyan ízekkel mutatkozik majd meg előtted ez az egyszerű fogás, amilyenekkel eddig még soha.

A gomba a D-vitamin mellett kalciumot is tartalmaz – mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a fogyásban is segít a gombák fogyasztása.

Mehet rá egy kis kruton is.
Mehet rá egy kis kruton is.Fotó: Nataly Hanin

Hozzávalók 1 személyre:

  • 2 nagy bögre erdeigomba-keverék
  • 5 deci alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 bögre aszalt szilva
  • 2 evőkanál kecskesajt (szárazabb, morzsolható)
  • 1 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percen át a gombákat, majd öntsd fel az alaplével, add hozzá a szilvák kétharmadát, és így is adj a levesnek 10-15 percet. Ezek után keverd el benne a tejszínt, majd botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha sűrűbben szeretnéd, ezen a ponton merj ki a levesből egy merőkanálnyit, és egy evőkanál étkezési keményítővel keverd el, majd öntsd vissza a leveshez, és kevergesd, amíg besűrűsödik. A maradék szilvát kockázd fel és tálald a leves tetején a kecskesajttal. Egy kis kruton vagy fokhagymás kiflikarikák is elférnek a tetején. 

Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább »

Még több recept

Készíts karácsonyra gesztenyés kekszet mandarinnal!

Az ünnepi lakomák után másnap reggel nem is kell más, csak egy nagy adag tejeskávé vagy matcha latte és néhány falat ezekből a kekszekből. Ha egészségesebb változatban készítenéd, zabliszttel és kedvenc édesítőddel dobd össze.

november20., 06:24

Ezt a mézeskalács-sajttortát a tél minden napján falnánk

Talán csak egy kis narancsos-narancslikőrös tejszínhab teheti még tökéletesebbé ezt a desszertet, ami ünnepi édességként is tökéletes, ha idén nem a hagyományosakban gondolkodsz.

november21., 06:24

Fenséges krémes vegán gombaleves – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás ízű, elegáns külsejű leves sok-sok gombával és egy kis fehérborral gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

június2., 06:04

A burgonyasaláta is lehet egészségesebb, mutatjuk, hogyan!

Ha szereted a majonézes változatot, ám mégis ritkán eszel belőle, mert túlságosan kalóriadús, cseréld az öntet felét joghurtra, és turbózd fel a salátád annyi zöldséggel, amennyivel csak lehetséges!

november19., 06:24

Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

november20., 06:24

Garnéla és édeskömény: különleges, mégis egyszerűen elkészíthető leves a végeredmény

Ha idén karácsony környékén a halat valami másra cserélnéd, próbáld ki ezt a levest garnélával és édesköménnyel. Tökéletes fogás az ünnepek második és harmadik napján is, amikor már semmi kedved a nehéz ételekhez.

november21., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.