Unod a régi receptet? Itt egy izgalmasabb: gombakrémleves aszalt szilvával és kecskesajttal

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal. Olyan ízekkel mutatkozik majd meg előtted ez az egyszerű fogás, amilyenekkel eddig még soha.

A gomba a D-vitamin mellett kalciumot is tartalmaz – mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a fogyásban is segít a gombák fogyasztása.

Mehet rá egy kis kruton is.
Mehet rá egy kis kruton is.Fotó: Nataly Hanin

Hozzávalók 1 személyre:

  • 2 nagy bögre erdeigomba-keverék
  • 5 deci alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 bögre aszalt szilva
  • 2 evőkanál kecskesajt (szárazabb, morzsolható)
  • 1 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percen át a gombákat, majd öntsd fel az alaplével, add hozzá a szilvák kétharmadát, és így is adj a levesnek 10-15 percet. Ezek után keverd el benne a tejszínt, majd botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha sűrűbben szeretnéd, ezen a ponton merj ki a levesből egy merőkanálnyit, és egy evőkanál étkezési keményítővel keverd el, majd öntsd vissza a leveshez, és kevergesd, amíg besűrűsödik. A maradék szilvát kockázd fel és tálald a leves tetején a kecskesajttal. Egy kis kruton vagy fokhagymás kiflikarikák is elférnek a tetején. 

Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább »

Még több recept

Vacsoraötlet hétköznapokra: citromos-articsókás csirkepiccata

A piccata egyszerű, olasz fogás, ami hazájában leggyakrabban borjúhússal készül, de csirkével és hallal is remek lesz. Már mutatjuk is, mennyire megúszósan!

március6., 11:20

Fenséges krémes vegán gombaleves – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás ízű, elegáns külsejű leves sok-sok gombával és egy kis fehérborral gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

2020. június2., 06:04

Almás tonhalas szendvics – különleges gyors vacsora percek alatt

Néhány ropogós, édes falat a pirított rozskenyér szeletek között és máris izgalmasabb szendvicset dobtál össze, mint a hagyományos sonkás-sajtos, vagy vajas-szalámis.

március6., 12:52

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Gyömbéres teriyaki csirke – egy kis adag friss szerecsendióval lesz igazán finom

Nem is kell más mellé, csak egy adag tejszínnel és vajjal készült sűrű burgonyapüré vagy szójaszósszal és káposztával, wokban készült rizstészta. Nálunk ezúttal egy adag csirkecombból készült.

március5., 10:40

Idézd meg a gyros ízeit ezzel a fűszeres görögsalátával!

Minket aztán nem kell kétszer hívni a giroszoshoz, ha arról van szó, de amikor egy kicsit egészségesebb verzióban dobnánk össze valami nagyon hasonlót, biztosan ezt a fogást választjuk.

március3., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.