Unod a régi receptet? Itt egy izgalmasabb: gombakrémleves aszalt szilvával és kecskesajttal

A gombakrémleves minden formájában jöhet, ám ha dobnál egy kicsit a recepten, tuningold fel a sós-krémes változatot egy kis adag édeskés aszalt szilvával és kecskesajttal. Olyan ízekkel mutatkozik majd meg előtted ez az egyszerű fogás, amilyenekkel eddig még soha.

A gomba a D-vitamin mellett kalciumot is tartalmaz – mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a fogyásban is segít a gombák fogyasztása.

Mehet rá egy kis kruton is.
Mehet rá egy kis kruton is.Nataly Hanin

Hozzávalók 1 személyre:

  • 2 nagy bögre erdeigomba-keverék
  • 5 deci alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 bögre aszalt szilva
  • 2 evőkanál kecskesajt (szárazabb, morzsolható)
  • 1 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percen át a gombákat, majd öntsd fel az alaplével, add hozzá a szilvák kétharmadát, és így is adj a levesnek 10-15 percet. Ezek után keverd el benne a tejszínt, majd botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha sűrűbben szeretnéd, ezen a ponton merj ki a levesből egy merőkanálnyit, és egy evőkanál étkezési keményítővel keverd el, majd öntsd vissza a leveshez, és kevergesd, amíg besűrűsödik. A maradék szilvát kockázd fel és tálald a leves tetején a kecskesajttal. Egy kis kruton vagy fokhagymás kiflikarikák is elférnek a tetején. 

kapcsolódó Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Túrós-kekszes desszert kókuszlikőrrel – friss kivivel a tetején szeretjük a legjobban

Egy klassz édesség, amihez a sütő közelébe sem kell menned, és úgy variálod, ahogy csak szeretnéd. A keksz lehet csokis, kókuszos, a gyümölcs pedig bármi, amit éppen a hűtőben találsz.

július17., 11:24

Barack-citromfű szörbet – egy nagy kanál mogyoróvajjal teheted még tartalmasabbá

Ha a mogyoróvajat is beleteszed, 1-2 órán át garantáltan nem leszel éhes, így ha csak egy kevés időd van a nyári reggelire, ezt a gyümölcsös finomságot érdemes kipróbálnod.

július17., 10:44

Túrós grízpuding – mézes-lime-os ananászraguval szeretjük a legjobban

Ez az egyszerű étel is lehet igazán különleges, ráadásul előre elkészíthető, mert néhány óra a hűtőben egyáltalán nem árt neki. Ha bevállalós vagy, az ananászt egy kevés csilivel ízesítsd.

július17., 12:52

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

július22., 10:24

Thai saláta darált hússal – gyors és különleges recept ebédre és vacsorára

Igen, a darált hús salátákba keverve is lehet nagyon finom, már mutatjuk is, hogyan.

július23., 10:44

Fekete ribizli-menta szörbet – étcsokis öntettel a tetején a legfinomabb

Tejjel, vízzel, vagy akár növényi tejjel is készülhet ez a finomság, amiből, ha felnőtteknek készül, egy kis adag csokoládélikőr sem marad ki.

július18., 12:52

Mustra