Feldobtuk az ismerős fogást: zöldborsós-szójababos sertésszűzragu

Ez az étel egyfajta tokány, amiről annyi biztosan igaz, a pörkölthekhez hasonlóan készülő étel, a legtöbbször borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. Ha készítésekor nagyon autentikus akarsz lenni, jó, ha tudod, hogy ehhez az ételhez a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő, ennek a neve a tokányra vágás.

Ha nem jutsz szójababhoz, akkor készítsd borsóval és zöldbabbal, de akár fehérrépát is keverhetsz a raguba. Minél több ress, fűszeres zöldség jut bele, annál jobban jársz.  
 

Borsóval és zöldbabbal is finom.
Borsóval és zöldbabbal is finom.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 deka felcsíkozott sertésszűz
  • 1 bögre szójabab
  • 0.5 bögre borsó
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
  • a sütéshez olaj
  • 1 deci tejföl
  • 1 deci tejszín
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál liszt
Recept idők

Tedd fel főni a szójababot egy babérlevéllel és egy kanál sóval. 

Közben melegítsd fel a zsiradékot, puhítsd rajta 5 percig a vöröshagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma és a hús is. Kifehéredésig süsd, ekkor sózd és borsozd, és add hozzá a borsót és a szójababot is. Így is adj neki néhány percet, majd keverd bele a tejszínt és a teáskanál liszttel elkevert tejfölt. Ha szaftosan szeretnéd, több tejszínt is adhatsz a keverékhez, ha pedig a lehető legegészségesebb változatot szeretnéd elkészíteni, akár ki is hagyhatod belőle.

Amikor besűrűsödött, ízesítsd még sóval, ha szükséges. Ha van időd az elkészítésére, egy adag friss petrezselyemmel elkevert, házi tésztával tálald. 

A sertésnek helye van a modern konyhában A sertésnek helye van a modern konyhában

Rengeteg oknak köszönhetően egyre tudatosabban étkezünk, ami jó hír. Korántsem jelenti azonban azt, hogy az olyan, hagyományos alapanyagoknak, mint a sertéshús, ki kéne kerülnie fogásaink közül. Az persze nem mindegy, milyen minőségű és eredetű hústerméket választunk - ebben segítünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

2020. február14., 09:20

Itt egy jó kis füstös zöldségpörkölt, amivel kezdő szakácsként is sikered lesz!

Az egészséges zöldségek mellett a füstölt pirospaprika és a barna sör teszi különlegessé ezt a klassz, vega ragut.

2020. február10., 10:44

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

2020. március14., 06:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Ebből a sertésszűzből most fekete ribizlis-mentás ragut készítettünk

Ha szereted a különleges ízkombinációkat, ez a remek, gyümölcsös ragu lehet a kedvenced. Nem kell a körettel sem bajlódnod, ez a fogás kalácsból készült vajas pirítós mellett is remek, és ha van otthon szarvasgombaolaj, abból is locsolj egy keveset a szeletekre.

2021. augusztus4., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek