Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban. Ebben viszont csirketerrine-nek hívják, ami azért klassz, mert a jól ismert, egészséges összetevőket egyesíti egy olyan új változatban, amivel ráadásul nem is kell sok időt töltened a konyhában.

A csirke a leggyakoribb baromfitípus a világon, a sült csirkének pedig saját napja is van: július 6-a. Habár a legismertebb terrine-ek libamájból készülnek, elméletileg bármiből összedobhatjuk, a lényeg a vízfürdőben puhulás, a megfelelő formába helyezés, és még egy rakás apróság, ami megkülönbözteti a patétól vagy a rillettes-től. A terrine elnevezés egyszerre vonatkozik magára az ételre és az edényre, amelyben az étel készül. Míg a terrine eredetileg egy hosszúkás agyagedény volt, manapság inkább fémből készül.

Ha azt szeretnéd, hogy a legfinomabb legyen, előre pácold be a húsokat, ha pedig a húsféle nem kifejezetten zsíros, a szabályok szerint egy adag szalonna is kerüljön mellé. Jól áll neki az alkohol, és fontos eleme a préselés is. Ennyi volt a hivatalos rész, mi most egy nagyon egyszerű és finom változattal készültünk, ami a hivatalos szabályok szerint ugyan nem terrine, de attól még nagyon finom, és jóval egészségesebb lesz a végeredmény a tradicionális változathoz képest. 

Sonka nélkül is készülhet.
Sonka nélkül is készülhet.Azurita

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.5 kg csirkemell
  • 15 dkg prosciutto (vagy pancetta)
  • 0.5 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 2 marék pisztácia
  • 1 marék felkockázott aszalt barack
  • 15 dkg felkockázott csirkecomb
  • 0.5 deci konyak
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a húst a hagymákkal és a tojással egy aprítógépbe, sózd, borsozd és fűszerezd, majd keverd pépesre. Már gép nélkül keverd el benne a csirkecombot, a barackot, a konyakot és a pisztáciát. Egy alaposan kivajazott formába helyezd a sonkaszeleteket, és ebbe öntsd a húsos masszát, majd borítsd be a sonkaszeletekkel, és adj neki letakarva, 160 fokon legalább egy órát a sütőben. Addig süsd, amíg beleszúrva már tiszta lé folyik ki belőle. Ha nem számítanak a kalóriák, adj a húspéphez egy jó adag bacont is. 

Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine

Lájkold a libamáj recepteket! A negyedik nevező egy jó kis terrine.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Töltött őszibarack csirkével és dióval – ha szereted a kéksajtot, abból is adj hozzá!

A csirkemell az egyik legjobban kombinálható húsféle. Ugyanolyan finom csípősen, mint rántva, de gyümölcsraguval és salátában is tökéletes. Próbáltad már barackba tölteni?

2021. november3., 09:20

Még egy kis nyári hangulat: görög csirke mediterrán fűszerekkel

Ez a görög egyben sült csirke remek nyáridéző fogás, amit naná, hogy akár a leghidegebb napokon is elkészíthetsz.

2021. szeptember2., 10:24

Zöldségleves csirkés húsgolyókkal, krémesen

Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.

2021. szeptember11., 10:44

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

2021. szeptember24., 10:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Rántott csirkecsíkok mézes-csípős-szójaszószos mártogatóssal

A rántott csirke olyan klasszikus, amit a legválogatósabb felnőttek és gyerekek is örömmel befalnak, ha pedig felnőttek is kapnak belőle, ezt a csípős dipet készítsd el hozzá.

2021. október28., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek