Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban. Ebben viszont csirketerrine-nek hívják, ami azért klassz, mert a jól ismert, egészséges összetevőket egyesíti egy olyan új változatban, amivel ráadásul nem is kell sok időt töltened a konyhában.

A csirke a leggyakoribb baromfitípus a világon, a sült csirkének pedig saját napja is van: július 6-a. Habár a legismertebb terrine-ek libamájból készülnek, elméletileg bármiből összedobhatjuk, a lényeg a vízfürdőben puhulás, a megfelelő formába helyezés, és még egy rakás apróság, ami megkülönbözteti a patétól vagy a rillettes-től. A terrine elnevezés egyszerre vonatkozik magára az ételre és az edényre, amelyben az étel készül. Míg a terrine eredetileg egy hosszúkás agyagedény volt, manapság inkább fémből készül.

Ha azt szeretnéd, hogy a legfinomabb legyen, előre pácold be a húsokat, ha pedig a húsféle nem kifejezetten zsíros, a szabályok szerint egy adag szalonna is kerüljön mellé. Jól áll neki az alkohol, és fontos eleme a préselés is. Ennyi volt a hivatalos rész, mi most egy nagyon egyszerű és finom változattal készültünk, ami a hivatalos szabályok szerint ugyan nem terrine, de attól még nagyon finom, és jóval egészségesebb lesz a végeredmény a tradicionális változathoz képest. 

Sonka nélkül is készülhet.
Sonka nélkül is készülhet.Fotó: Azurita

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 kg csirkemell
  • 15 dkg prosciutto (vagy pancetta)
  • 0.5 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 2 marék pisztácia
  • 1 marék felkockázott aszalt barack
  • 15 dkg felkockázott csirkecomb
  • 0.5 deci konyak
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a húst a hagymákkal és a tojással egy aprítógépbe, sózd, borsozd és fűszerezd, majd keverd pépesre. Már gép nélkül keverd el benne a csirkecombot, a barackot, a konyakot és a pisztáciát. Egy alaposan kivajazott formába helyezd a sonkaszeleteket, és ebbe öntsd a húsos masszát, majd borítsd be a sonkaszeletekkel, és adj neki letakarva, 160 fokon legalább egy órát a sütőben. Addig süsd, amíg beleszúrva már tiszta lé folyik ki belőle. Ha nem számítanak a kalóriák, adj a húspéphez egy jó adag bacont is. 

Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine
Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine

Lájkold a libamáj recepteket! A negyedik nevező egy jó kis terrine.

Tovább »

Még több recept

Buffalo-csirkemell egyszerűen, egyszemélyes változatban

Íme a recept, ami kezdőként is elronthatatlan, ráadásul ha nem vagy épp a csirkemell rajongója, simán készítheted combokból, vagy akár más szárnyasokból is. Mellé köretnek egy kevés tejszínnel és kéksajttal puhult póréhagymát és fehérrépát érdemes készítened.

szeptember13., 06:04

Ez a kínai csirkecurry izgalmas, mégis kalóriaszegény fogás

Egy jó kis zöldfűszeres rizs vagy párolt káposztás-szójaszószos sült tészta tökéletes köret mellette. Ha van otthon néhány szárzeller, vágd apróra és keverd a frissen elkészült raguba, hogy még egészségesebb legyen!

október25., 06:04

Ez a jó kis mákos süti citromszósszal lesz igazán tökéletes

Készíts mellé egy sűrű, vaníliás főzött krémet, dobd fel egy kevés citromhéjjal és citromlikőrrel, így lesz a legtökéletesebb a végeredmény.

december5., 06:16

Csirkés-csicseriborsós ragu fahéjas kuszkusszal – ötlet gyors vacsorához

Ha épp csak rizs van otthon, akkor is olvass tovább, sőt, ha épp bulguros vagy, akkor is simán elkészítheted ezt a receptet.

augusztus16., 06:04

Egyszerű, mégis izgalmas: citromos-ricottás spagetti fűszeres csirkefalatokkal

A csirkében és a spagettiben az a közös, hogy nehéz velük mellényúlni. Mellettük egy nagy adag ricottától, citromtól és olvadt sajttól lesz ez a fogás igazán új. Ha tökéletes végeredményt szeretnél, frissen törj a tetejére egy nagy adag zöld borsot.

szeptember12., 06:04

Fokhagymás kefirben pácolt csirkemell – grillezett, csilis nektarinnal a legfinomabb

A csirkehús imádja a gyümölcsöket, ha ilyet készítesz, keverj el bármilyen szezongyümölcsöt mozzarellagolyókkal, és készíts mellé majonézes-szilvalekváros öntetet egy kis olívaolajjal és fűszerekkel. Különleges vacsora lesz, amihez nem kellett vagyonokat költened és több üzletbe elmenned az alapanyagokért.

augusztus28., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.