Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse. A rózsaborstól az egész különleges lesz, és akár egy kis adag erőspaprika is jól elfér benne.

Vannak mellette érveink bőven: a vörös lencse gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, ami 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szarvasgombával és anélkül is nagyon finom – ha épp nincs otthon belőle, készíts rózsaborsos-csilis vagy lime-os és fokhagymával készült változatot. 

Szarvasgombával és anélkül is finom.
Szarvasgombával és anélkül is finom.Fotó: Lilechka75

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 tesákanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és rózsabors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • ízlés szerint szarvasgomba vagy szarvasgombaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a lencsét a fokhagymával, a vöröshagymával és egy kanál sóval, majd ha teljesen megfőtt, pürésítsd egy turmixban vagy aprítógépben. Ezek után ízesítsd a többi hozzávalóval, majd keverd el újra. Amikor kihűlt, már fogyasztható is. 

Levesexpressz: vöröslencse-krémleves
Levesexpressz: vöröslencse-krémleves

Nem kell áztatni, nem drága, gyorsan kész van, finom, laktató, és nincs benne tejszín/tejföl sem.

Tovább »

Még több recept

Sültparadicsom-leves olasz hangulatban

Az olasz ételekkel nehéz tévedni, ez a leves is olyasmi, amit mindenki szeret. Tálalhatod olvasztott sajtos bagettel, olasz, napon szárított sonkával, de akár olívakrémes pirítóssal is.

február20., 06:00

Töltsd meg a paradicsomokat fűszeres kuszkusszal – köretként és vega fogásként is szeretni fogod

Gyors, mediterrán hangulatú, ami vegaként klasszul laktat, ha pedig húsevőknek tálalod, izgalmas köret lesz belőle. Egy adag oregánóval, olívával és friss kecskesajttal a legfinomabb.

február26., 06:04

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

február20., 06:00

Készíts gazdag levest cukkinivel és kecskesajttal!

Sűrű levest készítettünk egészséges cukkinivel, fokhagymával és egy kis adag kecskesajttal. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is könnyen el tudod majd készíteni.

február3., 06:04

Kóstoltad már a kókuszos-birsalmás fehérrépa-krémlevest?

Egy nagy szelet püspökkenyér lesz mellette a tökéletes kísérő, az sem baj, ha külön erre a célra készítesz belőle egy kevésbé édesített adagot. Ez a verzió tökéletes lesz a reggeli tejeskávék és délutáni matcha latte mellett is.

2020. december17., 06:04

Ez a toszkán virslis-kolbászos leves nyaralás nélkül is nyári hangulatba hoz

Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.

január1., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.