Egyszerű zöldborsókrémleves fűszeres csicseriborsóval – gyorsan elkészül, és nagyon egészséges

A csicseriborsó viszonylag kevés kalóriát, mellette számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul jó rost- és fehérjeforrás. Amíg a leves készül, forgass át egy adagot egy kevés őrölt köményben és paprikában, így gazdag és laktató hüvelyesből készült levesbetét kerül majd az asztalodra.

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az résztvevők, akik 12 héten át naponta átlagosan 104 gramm csicseriborsót fogyasztottak, jóval kevésbé érezték magukat éhesnek, és kevesebb egészségtelen ételt fogyasztottak, összehasonlítva azokkal, akik más, gyorsabban felszívódó szénhidrátokat választottak. Ezek alapján ez az ebéd tökéletes lesz, ráadásul az édeskés zöldborsó tejszínnel és a fűszeres csicseriborsó nagyon izgalmas lesz egy fogáson belül. 

A csicseriborsó akár csípős is lehet.
A csicseriborsó akár csípős is lehet.Foxys_forest_manufacture

Hozzávalók 2 személyre

A leveshez

  • 1 bögre zöldborsó
  • 2 bögre alaplé
  • 1 deci tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kisebb szál összevágott póréhagyma
  • 1 evőkanál puha vaj

A csicseribrsóhoz

  • 20 deka főtt csicseriborsó
  • 1 tesákanál (füstölt) paprikapor
  • ízlés szerint só, bors és őrölt kömény
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró vajra az apróra vágott póráhagymát, adj neki kis lángon 5-10 percet, majd ha megpuhult, add a keverékhez a borsót és az alaplevet. Főzd a zöldségeket legalább 10 percen át, ezek után mehet hozzá a tejszín is. Fűszerezd ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsd. 

Amíg a leves fő, egy kanál forró vajban forgasd át a csicseriborsót, majd vedd le a tűzről, fűszerezd, és egy kicsit forgasd át a fűszerekben – akár csilit is adhatsz hozzá. Ezt adagold a forró leves közepére, és ha még izgalmasabbá tennéd, tálald a fogást egy kanál tejszínnel és apróra vágott snidlinggel. 

Főzzön borsólevest nagymama módra Főzzön borsólevest nagymama módra

A borsólevest mindenki szereti. És bárki meg is tudja főzni, még leveskocka sem kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

2021. október24., 10:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gyors birsalmakrémleves pármaisonka-falatokkal és dióval

Ez az isteni leves egy kicsit fanyar, egy kicsit édes és egy kicsit savanykás, ráadásul akár hétköznap vacsorára, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

2022. január4., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek