Egy adag fűszeres saláta mellett a helye: rizsfasírtok cheddarral és zöldségekkel

Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. A diétások egyenek egy adag barna rizses fasírtot egy nagy adag salátával és fehérborecetes-mézes öntettel, a többeknek pedig adj egy adag fűszeres darált húst a rizses alaphoz, és süsd meg olajban éppen úgy, ahogy a rizslepényeket. Nekik egy klassz majonézes öntetet is készíthetsz citromhéjjal és oregánóval.

A fehér rizs és úgy általában mindenféle gyorsan felszívódó köret barna rizzsel való felcserélése a fogyásban is segíthet. Mivel a barna rizsben jóval több növényi rost található, sokkal jobban és hosszabb ideig csillapítja éhségünket, így kevesebb is elég belőle. Most az olasz arancini egyik egyszerűbb változatát készítettük el vele, amit golyókra formázva panírozhatsz, de zsemlemorzsába forgatva, nagyobb lepényekké formázva is kisüthetsz. 

Ha több időd van, készíts belőle arancinit.
Ha több időd van, készíts belőle arancinit.Bloomberg

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre barna rizs
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 bögre főtt fehérrépa, sárgarépa és borsó (összesen, apróra vágva)
  • 1 bögre reszelt cheddar
  • a sütéshez zsemlemorzsa és olaj
  • 1 darab tojás
  • 1 kisebb adag paradicsompüré (kb. 3 evőkanál)
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 szál apróra vágott újhagyma
  • oregánó
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a barna rizst az alaplében 45 percen át, majd ha elkészült, keverd el benne a paradicsompürét és a felaprított zöldségeket is. Amikor kihűlt, mehet hozzá a tojás, a sajt és az oregánó is (és ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsa). 

Ha ezzel megvagy, formázz belőle kis lepényeket, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és süsd ki mindet bő, forró olajban 2-2 perc alatt. Ha egy kicsit több időd van, hagyományos panírt is adhatsz neki, és füstölt sajttal megtöltött golyókként is tálalhatod a rizsfasírtokat. 

Hogyan főzzek végre ehető rizst? Hogyan főzzek végre ehető rizst?

Ha szétfőzöd és pépes lesz, az a baj, de ha kicsit kemény marad a közepe, az a baj!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

2020. január31., 09:20

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Itt egy jó kis füstös zöldségpörkölt, amivel kezdő szakácsként is sikered lesz!

Az egészséges zöldségek mellett a füstölt pirospaprika és a barna sör teszi különlegessé ezt a klassz, vega ragut.

2020. február10., 10:44

Ötlet könnyű vacsorára: gyors Waldorf-saláta salátaleveleken

Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.

2020. április26., 06:04

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

2020. február5., 12:04

Hidegen is finom: rizssaláta pestóval, brokkolival és csirkefalatokkal

Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.

2020. február12., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek