Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Ha lekvár helyett kedvenc gyümölcseidből készítesz mellé ragut, és barna rizsből, lassan felszívódó édesítővel készíted, nincs a rizskochhal semmi baj, simán belefér az egészséges menübe is. Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

Ebben a változatban a rizs nem fog péppé főni, de ha ez az ára annak, hogy legálisan falhassuk, akkor kit érdekel? A barna rizs egészségesebb és hasznos tápanyagokban is jóval gazdagabb fehér társánál, még a szívünk egészségére is pozitívan hat, köszönhetően a benne található rostoknak és egyéb hasznos tápanyagoknak. 
 

Nyami.
Nyami.Redaco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 3 evőkanál cukor (édesítővel is helyettesítheted)
  • 1 csapott teáskanál
  • 3 bögre tej
  • 4 teáskanál puha vaj
  • 6 darab tojás
  • 5 csapott evőkanál porcukor (vagy édesítő)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 tesákanál vaníliakivonat
  • 40 deka (fagyasztott) eper
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (az epres raguhoz)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át egy teáskanál forró vajon a rizsszemeket, majd főzd meg a barna rizst háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a sóval legalább 50 perc alatt. Kis lángon főzd, majd ha levetted a tűzről, keverj el benne két teáskanál vajat, majd tedd félre hűlni. 

Válaszd szét a tojásokat, verd fel a fehérjét egy csipet sóval, a sárgáját pedig dolgozd el a porcukorral és a vaníliamagokkal. Dolgozd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is keverd el vele. Tedd egy jénaiba vagy kisebb tepsibe, és süsd készre úgy 25-30 perc alatt. 

Közben egy kanál vajon melegítsd át a felkockázott epret, adj a keverékhez ízlés szerint cukrot, édesítőt vagy két kanál eperlekvárt (és ha túl sok levet eresztett, egy kanál étkezési keményítőt is). Amikor már sűrű, vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliakivonatot, majd ezt kanalazd a desszert tetejére. 

 

 

kapcsolódó A jó öreg rizskoch
A jó öreg rizskoch

Békebeli nagymamarecept, remek édesség, ami egy tartalmas leves után főételnek is simán elmegy.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy ellenállhatatlan leves: kókusztejes paradicsomleves barna rizzsel

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat egy kevés kókusztejjel és egy adag egészséges barna rizzsel! Jó sok frissen őrölt színes borssal és petrezselyemmel a tetején az igazi.

2020. január23., 10:44

Még egy remek, téli leves zellerrel, mogyoróval és szarvasgombaolajjal

Ezt simán tálalhatod az ünnepi asztalon is!

november30., 09:20

Barackkal és sós karamellel is finom a rizskoch

Persze hogy málnaszörppel a legfinomabb, de dobogós második helyre is kerülnie kell az egyik változatnak. Forró karamellszósszal és friss barackszeletekkel tálald.

2020. május14., 06:04

Jöhet egy adag pofonegyszerű májas-barna rizses egytálétel?

Egy kis friss snidlinget, rozmaringot és egy adag finom csirkemájat adtunk ehhez az egyszerű fogáshoz.

2020. január27., 10:44

Mediterrán hangulatban: beledobálós csirke olivával, sajttal és fehér babbal

Egy remek mediterrán fogás, ami az összes elképzelhető köret mellett finom a tört burgonyától egészen a tésztáig.

november27., 10:24

Lehet a rizsfelfújt is elegáns desszert: rizskoch szegfűszeges borsodóval, mazsolával és fahéjjal

Ezt akár a vendégeknek is összedobhatod, ha valamikor a távoli jövőben újra lehet házibulikat és vacsorákat tartani. Addig is is gyakorolj a családon, talán nem fogják nagyon bánni.

2020. május13., 06:00

Mustra