Duplán egészséges: rakott savanyú káposzta barna rizzsel

Indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb a rakott káposzta mindegyik változata, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került. Jól borsozd meg a káposztát, rétegezd az egészet egy jénaiba, és más dolgod nem is nagyon lesz ezzel az egyszerű fogással.

A savanyú káposztát érdemes minél többször fogyasztanod, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. A benne lévő rost és tejsav többféleképpen segíti a bélrendszer működését. Ha szereted, idd meg a levét is, ami erősíti a bélflórát, segíti a máj működését, és rengeteg C-vitamin van abban is. 

A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.
A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.Fotó: NoirChocolate

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 2 teáskanál vaj
  • 3 bögre alaplé
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 deka reszelt trappista
  • 40 deka savanyú káposzta
  • 50 deka darált pulykahús
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál baconkocka (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet. 

A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízben negyedórát át.

Közben egy evőkanál olaj és egy teáskanál vaj keverékén puhítsd meg a hagymákat, add hozzá a bacont, majd a húst is. Sózd és borsozd, (ha szeretnél, adj hozzá fűszerpaprikát), majd keverd, amíg a hús kifehéredik. 

Ha minden elkészült, kezdd el rétegezni egy kivajazott jénaiba a rizst, a káposztát, a húst, majd a tejfölt és a sajtot. Süsd ezek után 170 fokon addig, amíg a sajt szépen megpirul. Langyosan tálald.

A húst lecsós alappal is készítheted, ha pedig magyarosan készítenéd, kolbászkarikák is kerülhetnek a rétegek közé. 

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

április14., 10:24

Pestós burgonyasaláta – friss paradicsommal és zöldfűszerekkel dobtuk fel

A krumplisalátát vegán majonézzel akár állati eredetű alapanyagoktól mentesen is elkészítheted, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sült fokhagymával, de akár gránátalmával és rózsaborssal is tálalhatod. Ebben az olasz hangulatban pedig igazán gazdag és különleges íze lett, ami egy-egy natúr hal-, vagy hússzelet mellett is megállja a helyét.

április11., 10:24

Ez az olaszos rizssaláta langyosan, jó sok zöldséggel a legfinomabb

Rizsből is készíthetsz salátát, amit akár hidegen, akár langyosan is tálalhatsz. A lényeg, hogy ne maradjon másnapra belőle, mert a főtt rizs könnyen romlani kezd. Ha ezt a fogást készíted el, a salátádnak nem sok esélye marad megérni a másnapot – a balzsamecetes paradicsommal, mozzarellával és rukkolával klassz, könnyű fogás lesz belőle. Ha egy kevés hallal ennéd, egy adag tonhalkonzervet is keverj bele.

április9., 10:24

A saláta, ami főételként is tökéletes: olasz balzsamecetes zöldségek fűszeres kenyérkockákkal és kecskesajttal

Megmondjuk, miről ismered meg a boltban a jó balzsamecetet.

2020. január9., 11:20

Kevert túrós narancshéjjal – mandulalikőrös baracklekvárral tálald

A túrós sütik nekünk bármikor jöhetnek. Ha te is ilyen nagy rajongója vagy a savanykás ízeknek, dobd össze ezt a narancsos változatot, és mandulalikőrös baracklekvárral a tetején tálald.

április11., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.