Itt tart már a tudomány: császármorzsa bulgurból

A legelső kérdést megelőzve, azért jó ötlet ez az egész, mert a bulgur az egyik leghosszabban felszívódó szénhidrát, ami rengeteg rostot is tartalmaz, így nem hintáztatja a vércukorszinted, és az emésztésedek is jót tesz. Ha diétás dzsemmel eszed, nem bűnözöl vele sokat, de a nagyáruházakban már kapható cukor és édesítő nélkül készített szilvalekvár is, ami egy kis fahéjjal szintén príma kísérője lehet.

A császármorzsa, másik nevén daramorzsa vagy smarni egy osztrák eredetű, eredetileg zsírban készített desszertféle. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége volt – az eredeti osztrák változat liszttel készül, és egy palacsintaszerű tészta az alapja, amikor pedig búzadarával készítik, annak a neve a daramorzsa. Ezek egyikéhez sincs köze a mi bulguros változatunknak, ám ízében tökéletesen megfelel a célnak. Ha épp hétvége van, adj egy kis konyakot a hozzá kínált baracklekvárhoz.

Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.
Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.Fotó: mdworschak

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 nagy bögre bulgur
  • 2 bögre tej
  • 2 kisebb darab tojás
  • 1 darab biocitrom héja
  • 1 kis kanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (kb. 4 evőkanál)
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a tejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd a bulgurt. Keverj rajta néhányat, majd tedd félre 20 percre, hogy fedő alatt megpuhulhasson. Ha már puha a búzatöret, add hozzá a tojások sárgáját, a felvert fehérjét, majd a citromhéjat és a vaníliát. 

Ezek után forró vajon süsd ki, kis lángon. Porcukorral, gyümölcsraguval, füge- vagy baracklekvárral, esetleg azok diabetikus változatával tálald. 

Kaiserschmarrn kontra császármorzsa
Kaiserschmarrn kontra császármorzsa

Az oszták lisztes a magyar grízes recept ellen. Szilvakompót vagy baracklekvár? Melyiket falná fel?

Tovább »

Még több recept

Pimp my krumplis tészta: grenadírmars kolbászkarikákkal, füstölt paprikával és snidlinggel

Ugye milyen régen ettél utoljára krumplis tésztát? Pedig hatalmas retróság, amihez nagy konyhai szakértelem sem kell.

február20., 11:24

Télen is jólesik egy nagy tál egészséges tabboulleh – így készítheted el legegyszerűbben az egészséges salátát

Rengeteg petrezselyem kell hozzá, ami mellé egyes receptek szerint a friss mentalevelek is elengedhetetlenek.

január17., 10:40

Fahéjas, töltött padlizsán – könnyű, húsmentes fogás különleges fűszerekkel

Bulgurral készítjük, így minden életmódváltó és vega kedvence lehet.

január17., 12:00

Isteni fasírt hús nélkül, gluténmentesen: gyors és egészséges vacsora

Ízében a megszokott fasírt, pedig egy gramm hús nincs benne. Vegánok tojás nélkül is elkészíthetik. Gluténmentes, tejmentes, szójamentes.

február17., 11:20

A tócsni bármikor jöhet, főleg egy adag snidlinges-fokhagymás tejföllel

A tócsni azoknak való, akik jól akarnak lakni egy könnyen elkészíthető étellel gyorsan, magyarosan, de hús nélkül. Nem kérnek a lángos kelesztési idejéből, és húst sem pácolnának, elégnek érzik összekeverni a tésztát, és rá egy nagy adag, jéghideg fokhagymás tejfölt.

február19., 12:00

Csirkés bulgur gránátalmával – így lesz menő fogás az egyszerű csirke & bulgur párosból

A gránátalma tökéletesen működik a desszertek és főételek mellett is. Ahogy egy egyszerű majonézes burgonyasalátát feldob, úgy teszi nagyon érdekessé ezt az egyszerű, csirkével és bulgurral készült fogást.

január20., 09:20

Mustra