Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Teljesen egyszerűen összeállítható fogás, ami kicsit mégis olyan, mintha egy elegáns vega étterem étlapján olvasnád. Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

A zabkorpával nagyon jóban vagyunk, mert visszafogott íze nem uralkodik el az ételeken, ráadásul segíti a fogyást és a koleszterinszint-csökkenést. Ezért adjuk hozzá, amihez csak lehet, főleg januárban, amíg tart az újévi fogadalmak lendülete. 

Hozzávalók 2 személyre

A fasírtokhoz

  • 25 deka babkonzerv (vagy főtt fehér-, vagy tarkabab)
  • 0.5 bögre durvára aprított pirított dió
  • 0.5 bögre zabkorpa
  • 1 evőkanál (füstölt) paprikapor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 0.5 csokor felaprított friss petrezselyem
  • olaj (a sütéshez)
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma

A körethez

  • 60 deka megtisztított és felkockázott édesburgonya
  • 2 nagy evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál puha vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1.5 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Enyhén sós vízben tedd fel főni az édesburgonyát, majd ha kissé megpuhult, még melegen pürésítsd és keverd el a többi hozzávalóval. Sózd és borsozd, ha szükséges. 

A fasírtokhoz egy aprítógépben pürésítsd a főtt babot, majd tedd át egy tálba, és keverd el vele a többi hozzávalót. Formázz belőle pogácsákat, rudakat vagy golyókat, és forgasd meg egy kis zsemlemorzsában. Bő, forró olajban, néhány perc alatt süsd készre a fasírtokat. 

kapcsolódó Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

2020. február5., 12:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

2020. február5., 10:56

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

2020. március15., 06:00

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

2020. március14., 06:04

Mustra