Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

A céklát azért imádjuk, mert az egyik legegészségesebb zöldségünk, amiben sokkal több van, mint hogy minden alkalommal ecetes savanyúságként végezze az asztalunkon. A cékla magas kálium-, magnézium-, vas-, folsav- és vitamintartalommal bír, ezeken felül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. Értékes anyagainak köszönhetően segíthet csökkenteni a vérnyomást és a stroke, a szívroham kockázatát is. 
 

GettyImages-517798208
Elena_Danileiko

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 darab főtt cékla
  • 1 pohár joghurt
  • 1 gerezd lereszelt fokhagyma
  • 25 deka cottage cheese
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • ízlés szerint fahéj és római kömény
Recept idők

Elkészítés:

Vágd össze kissé a még meleg céklát, majd egy aprítógépben vagy botmixerrel dolgozd el a többi hozzávalóval, a zabkorpát kivéve. A legvégén azt is keverd el benne, majd tálald rengeteg friss petrezselyemmel a tetején. Mártogatósként, szendvicsekben és sült fehérrépa mellett, köretként is tökéletes.

kapcsolódó Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek
Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Heti sajtos-tejfölös: spenótos karfiol burgonyával

Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.

2021. október26., 10:24

Sajtos-mascarponés burgonya tárkonnyal és citrommal

A hagyományos burgonyaköret is lehet jóval finomabb a megszokottnál akkor, ha egy kis adag krémes mascarponét és egy-két izgalmas fűszert is hozzáadsz. Fehér húsok mellett a legtökéletesebb.

2021. szeptember25., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Süss vaníliás céklát a forrólevegős sütőben, nem fogod megbánni!

Ha elkészült, locsold meg egy kevés balzsamecettel, mehet hozzá só és frissen tört rózsabors, és egy kevés vajban forgasd meg, amíg meleg. Így lesz igazán tökéletes. És természetes: a hagyományos sütőben is ugyanolyan finom lesz.

2021. szeptember25., 12:52

Mustra