Fahéjas, töltött padlizsán – könnyű, húsmentes fogás különleges fűszerekkel

Bulgurral készítjük, így minden életmódváltó és vega kedvence lehet. Ha szereted a különlegességeket, ezt próbáld ki – tökéletesen összehozza a zellert a fahéjjal és a mazsolával.

Egy menő, könnyű, zöldséges finomság, aminek töltelékébe nálunk egy kis adag, alaplében puhult bulgur is került. A bulgurt elkészítés előtt érdemes a csap alatt jól átmosni, így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat, és a köreted biztosan nem ragad össze. 

Hússal és anélkül is finom.
Hússal és anélkül is finom.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab padlizsán
  • 4 darab megtisztított paradicsom
  • 1 szál újhagyma
  • 0.5 bögre bulgur
  • 2 darab szárzeller
  • 2 evőkanál mazsola
  • ízlés szerint fahéj, római kömény, bors, só
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 bögre alaplé
  • olívaolaj
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplevet, keverd el benne a bulgurt, és tedd féle legalább negyedórára, hogy fedő alatt megpuhulhasson. 

Vágd félbe a padlizsánokat, és süsd a grillen lefelé fordítva, amíg a belseje megpuhul. Ezek után kanalazd ki a padlizsán belsejét, vágd falatokra, és tedd egy tálba. Aprítsd fel a zöldségeket apró darabokra, és azok is mehetnek a padlizsánhoz, majd add a keverékhez a fűszereket is. Ha a bulgur megpuhult, azzal is forgasd össze, majd töltsd vissza a padlizsánokba. Adj neki még 15 percet a sütőben, és tálald friss petrezselyemmel. Hedonista változatban sajttal és olajon megpirított darált hússal egészítheted ki. 

kapcsolódó Miért olyan egészséges a bulgur?
Miért olyan egészséges a bulgur?

A keleti eredetű tört búza, a bulgur az egyik legegészségesebb köretnek számít. Miért is pontosan?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Füstös padlizsán-dió saláta gránátalmával

Még egy padlizsános salátarecept, amiből nem érdemes kihagynod a mozzarellagolyókat és a pirított kenyérkockát sem, amikre ha fűszervaj is kerül a pirítás előtt, akkor biztosan elég tartalmas lesz a fogás.

2021. augusztus21., 12:52

Fetával sült padlizsán – ha vendégek jönnek, ezzel kínáld meg őket!

Csak egy nagy adag leveles tészta kell ehhez a remek fogáshoz, ami akkor a legtökéletesebb, ha van türelmed beindítani a padlizsánszeletek miatt a faszenes grillt. Ha már izzik a faszén, dobj néhány szelet húst is a tetejére – másnap salátakészítés közben megköszönöd majd magadnak a füstös aromákat.

2021. augusztus18., 10:24

Grillezettpadlizsán-saláta csicseriborsóval és mandulaszeletekkel

Salátatippekből soha nem elég, főleg nem azokból, amik valóban finomak és nem leszünk tőlük három perc után újra éhesek.

2021. augusztus21., 11:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Próbáltad már a caponatatésztát? Ha te is szereted a padlizsánt, érdemes egy próbát tenned vele

Ez a mediterrán fogás nálunk jó sok padlizsánnal, házi tésztával és egy kevés fekete olívával készült. Nem bántuk meg, a padlizsán a tészták mellett is remekül működik.

2021. július27., 10:20

Pestóval és sajttal töltött padlizsánfalatok – egy nagy kanál paradicsomlekvárral érdemes tálalnod

A paradicsomlekvár egy adag vajjal, balzsamecettel, fahéjjal és barna cukorral alaposan összefőzve a legfinomabb. Főzd össze a ragut a felkockázott, hámozott paradicsomokkal, és egyadagos változatban is elkészítheted.

2021. május25., 10:24

Mustra