Te is rajongod a rakott karfiolt? Mutatjuk, hogyan készítsd el pulykahúsból!

Nem lesz ebben semmi nehézség, egy jó kis rakott fogás könnyű változatát készítjük el. Sertéshús helyett pulykát használunk, a számolatlan reszelt sajtot pedig a tálaláskor hozzáadott aromás parmezán helyettesíti. Ezzel a kalóriatartalma úgy a háromnegyedére csökkent, viszont még mindig nagyon finom.

Tíz deka darált sertéshúsban annak zsírtartalmától függően legalább 200-250 kalória van, míg a pulykáé csak 150 körüli – alsó comb esetén pedig úgy 130. Minden rakott ételek koronájában, vagyis nagyjából 15-20 deka sajtban, pedig legalább 600 kalória van – ezt mind megspórolod majd, ha ebben a változatban készíted el ezt a klasszikust. Mutatjuk az egyik legegyszerűbb receptet. 

Barna rizzsel még egészségesebb.
Barna rizzsel még egészségesebb.JamieRogers1

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 25 deka előgőzölt barna rizs
  • 50 deka darált pulykahús
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 4 evőkanál parmezán
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej felaprított vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Főzd meg a rizst és a rózsáira szedett karfiolt sós vízben. A forró olajra dobd a hagymakockákat, majd add hozzá a húst, sót és borsot, és süsd kifehéredésig. Ezek után elkezdheted rétegezni egy jénaiban a hozzávalókat. Keverd el a húst a rizzsel, majd jöhet a karfiol és a tejföl. 25 perc alatt süsd készre, majd langyosan tálald – ekkor add hozzá a parmezánt is.

Ha szívesen feldobnád valamivel, magyaros változatban ízesítsd a húst köménnyel, fokhagymával és pirospaprikával, de adhatsz hozzá olasz fűszereket, fokhagymát vagy tárkonyt is. 

kapcsolódó Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Karfiolos-baconös tészta

Egy gyors tésztaétel, amiből nem hiányozhat az egészséges karfiol, és nálunk az erős paprika sem. Ha marad belőle másnap is, turbózd fel friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel, és tálald hideg tésztasalátaként.

2021. június12., 12:52

Ez a spenótos sült karfiol könnyű fogás az ünnepek utáni időszakban

Ha már túl vagy a karácsonyi tömegelésen, és egy kicsit alacsonyabb kalóriatartalmú fogásokban gondolkodsz, próbáld ki ezt a finomságot, ami egy klassz vajas pirítóssal jó kis vega vacsora lehet.

2020. december27., 06:04

Karfiolrizs füstös-magyaros hangulatban – kalóriaszegény köret fűszeresen

Ha már karfiolrizs kerül egy jó paprikás-hagymás sertésszűz mellé, dobd össze magyaros változatban paprikával és köménnyel. Ha egy kevés Cayenne-csilit adsz hozzá, még izgalmasabb lesz.

2021. február4., 06:28

Mustra