Ha egy izgalmas, egészséges köretet próbálnál ki, készíts fahéjas-paradicsomos bulgurt friss petrezselyemmel!

Egészen sokoldalú fogás lehet ebből a zöldségekkel ízesített bulgurból. Önmagában szuper köret egyszerű húsok és halak mellett, de egy adag fűszeres darált hússal már laktató egytálétel készülhet belőle. Ha pedig friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel kevered el az alapot, egy tápláló, lassan felszívódó salátát kapsz.

A bulgur nem egy újfajta trendi köret, hanem hosszú ideje a közel-keleti és a török konyha népszerű hozzávalója. Előállításához a búzaszemeket hántolás után gőzben párolják, majd kiszárítják, és végül szemcsésre törik. Nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezt a paradicsomos változatot egy adag friss petrezselyemmel kínáld, amihez akár mentát és egy adag felkockázott sült paprikát is keverhetsz. Ha még izgalmasabbá tennéd, a fahéj, a csili és néhány kanál ajvár is elfér mellette. 

Egyszerű húsok mellett is tökéletes.
Egyszerű húsok mellett is tökéletes.Esin Deniz

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 1 bögre bulgur
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 darab felaprított, hámozott paradicsom
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a paradicsomot és a fahéjat. Sózd és borsozd, majd adj a keveréknek öt percet. Ezek után mehet hozzá a sűrített paradicsom és a bulgur, majd néhány perc kevergetés után az alaplé. Hagyd forrni 2-3 percen át, majd pihentesd fedő alatt negyedórán át, amíg a bulgur megpuhul.

Miért olyan egészséges a bulgur? Miért olyan egészséges a bulgur?

A keleti eredetű tört búza, a bulgur az egyik legegészségesebb köretnek számít. Miért is pontosan?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

2021. szeptember24., 11:24

Mézes-narancsos szilva – köretként és desszertalapnak is remek

A legjobb, ami a szilvákkal történhet, vitán felül a szilvás gombóc, de a nagyáruházakban ilyenkor is akad belőlük, így nem érdemes kihagynod ezt a klassz ragut, ami egy kanál vaníliafagyival remek nyári desszert, egy szelet csirkemell vagy grillezett mozzarella mellett izgalmas vacsora lesz.

2021. március8., 10:24

Grillezett ananász csilivel és füstös paprikával – szárnyasok mellett a legfinomabb

Csirkemellel is remek, de akár baconbe tekert csirkemáj mellett is szeretjük ezt az izgalmas, édes-csípős köretet. Ha desszertként tálalnád, egy adag vaníliafagyit kínálj mellette.

2021. február5., 06:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

2021. június12., 11:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek