7 dolog, amit mindenképp le kell győznöd, hogy sikeres lehess

Tehetséges vagy, jó képességekkel rendelkezel, és sokat küzdesz a céljaid eléréséért – mégsem vagy sikeres. Vajon mi lehet az oka, hogy kudarcot vallasz, amikor minden megvan benned, ami ahhoz kell, hogy felérj a csúcsra?

Sokszor hangoztatott állítás, miszerint a sikerhez megfelelő képességek és állandó kitartás, nehéz munka szükséges. Ez azonban csak a dolgok alapja, emellett számos tényező játszik szerepet a sikerhez vezető úton, olykor nem várt akadályt gördítve az ember elé. Melissa Chu, a Medium Work szerzője listázza azt a hét dolgot, amelyek az ügyesség és a kitartás ellenére akadályozhatják a célok elérését.

1. Nem ismersz meg új embereket

Számos előnye van annak, ha jól bejáratott emberekkel veszed magad körül, olyanokkal, akiket régóta ismersz, megbízol a személyükben és a szaktudásukban. Sokan azonban abba a hibába esnek, hogy megragadnak ugyanannál a néhány fős ismeretségi körnél, és nem hajlandók új embereket bevonni maguk mellé. Az új ismerősök új, friss nézőpontot jelentenek, olyan ötletekkel és kreatív energiákkal szolgálhatnak, amelyek már kikoptak a régi gárdából. Érdemes folyamatosan keresni az ismeretséget másokkal, hetente bemutatkozni valakinek.

2. Félsz a változástól

Szintén gyakori, hogy annyira megszokod az ismerős környezetet és feladatokat, hogy félsz változtatni. Ahelyett, hogy vonakodnál a változástól, inkább gondolj bele, milyen előnyökkel szolgálhat számodra. Lépj ki a komfortzónádból, fedezz fel új látásmódokat, és hagyd, hogy a világ bejöjjön az ajtódon.

A sikerhez le kell győzni az akadályokat
A sikerhez le kell győzni az akadályokatRobert Daly / Getty Images Hungary

3. Félsz kockázatot vállalni

Az ismerős út talán biztonságosabb, de sokkal kevesebb újdonsággal és lehetőséggel kecsegtet, mint egy felfedezetlen ösvény. Sokan azért nem jutnak előbbre, mert félnek belemenni olyan dolgokba, amelyek rizikót jelenthetnek. Ha unalmas és rossz a munkád, mondj fel, és keress új kihívásokat! Ne hagyd, hogy a félelmeid ott tartsanak egy kilátások nélküli állásban.

4. Azt hiszed, az iskola garancia a sikerre

Egyesek azt gondolják, ha elvégezték az egyetemet, megszerezték a szükséges papírokat, a siker automatikusan az ölükbe hullik. Az igazság ezzel szemben az, hogy a diploma nem helyettesíti a tapasztalatot és a kemény munkát. Ne hidd azt, hogy valami csak azért jár neked, mert bizonyos végzettséged van.

5. Folyton elkalandozol

A sikeres emberek egyik jellemzője, hogy pontosan tudják, mik azok a dolgok, amik fontosak a céljaik eléréséhez, és szisztematikusan, minden erejüket bedobva ezekre koncentrálnak. Ne pazarold az idődet és az energiáidat jelentéktelen dolgokra, még akkor sem, ha azok egy adott pillanatban csábítónak tűnnek.

6. Képtelen vagy utat dönteni

Sokan képtelenek elkötelezni magukat egy adott irányba, ezért rengeteg mindent kipróbálnak, sorra iratkoznak be különböző egyetemek kurzusaira, míg végül maguk sem tudják már, mit is szeretnének az életben elérni. Fontos, hogy tudj dönteni, és képes legyél irányt adni az életednek, különben elveszel és összevissza bóklászol.

7. Nem hiszel magadban

Az önbizalomhiány az egyik legnagyobb gátja annak, hogy sikeres legyél. Ha nem bízol a saját képességeidben, és folyton azon rágódsz, hogy nem vagy elég jó egy feladat teljesítésére, még azelőtt meghátrálsz, mielőtt nekifogtál volna. Olykor persze hasznos lehet, ha óvatosan közelítesz egy feladathoz, és megkérdőjelezed a saját döntéseidet, hosszú távon azonban csak saját magadat akadályozod vele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek