Szerecsendiós karfiolkrémleves pirított mogyoróval és füstölt hallal – lehet a zöldségleves is laktató

Ha szereted a karfiolt, egy nagy adag tejszínes levesben akár laktató fogást is készíthetsz belőle. A krémleves tetején a magvak és a füstölt hal pont jók arra, hogy egy könnyű vacsora legyen akár egy egyszerű zöldséglevesből is.

A karfiolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, de állítólag szulforafántartalma a vérnyomást és a vesefunkciókat is javítja. Vitaminokban gazdag, javítja az emésztést, és tele van antioxidánsokkal – nem kell több ok arra, hogy legalább hetente egyszer készíts belőle valami finomat. 

Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.
Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 fej karfiol
  • ízlés szerint só, bors és szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 liter alaplé
  • 15 deka felcsíkozott füstölt hal
  • 1 kisebb csésze pirított mogyoró
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 elfelezett fokhagymagerezd
Recept idők

Elkészítés:

Egy kanál vajon hagyd puhulni a hagymákat öt percen át, majd forgasd meg benne a kis rózsáira szedett karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Főzd fedő alatt, kis lángon legalább negyedórán át, majd add hozzá a tejszínt, a barna cukrot, majd pürésítsd botmixerrel vagy aprítógépben. Amikor már nem forró, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Tálaláskor mehet rá a füstölt hal és a pirított mogyoró, ami még finomabb, ha előtte egy kis sóval és őrölt köménnyel is megszórod. 

Vega változatban szárított paradicsommal és friss snidlinggel dobhatod fel. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Pont elég vacsorára: sárgaborsó-krémleves kolbászmorzsával

A sárgaborsó lassan szívódik fel, és nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel teltségérzetet biztosít, és szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében is. Ebben a magyaros levesben ráadásul menzahangulata sincs.

március25., 06:04

Nyári burger gombával és zsályás-fokhagymás majonézzel

Egy kis lila hagyma is került nálunk ebbe a klasszikus hamburgerbe, aminek lelke a házi, fűszeres majonéz.

augusztus7., 06:04

Nyári barackos-avokádós saláta csirkével és baconnel

Nektarinnal, hámozott őszibarackkal, de akár sárgabarackkal is készíthető ez a szuper saláta, amiben a gyümölcsök édességét egy kevés sós feta és a baconockák egészítik ki.

augusztus8., 08:11

Sárgadinnye-fekete bors granita – könnyű és nagyon különleges édesség

Ha megfelelően előkészítetted, percek alatt összedobod ezt az édességet, ami amellett, hogy egészséges, kifejezetten könnyű, frissítő és kalóriaszegény is.

augusztus8., 08:10

Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

augusztus7., 06:04

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.