Szerecsendiós karfiolkrémleves pirított mogyoróval és füstölt hallal – lehet a zöldségleves is laktató

Ha szereted a karfiolt, egy nagy adag tejszínes levesben akár laktató fogást is készíthetsz belőle. A krémleves tetején a magvak és a füstölt hal pont jók arra, hogy egy könnyű vacsora legyen akár egy egyszerű zöldséglevesből is.

A karfiolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, de állítólag szulforafántartalma a vérnyomást és a vesefunkciókat is javítja. Vitaminokban gazdag, javítja az emésztést, és tele van antioxidánsokkal – nem kell több ok arra, hogy legalább hetente egyszer készíts belőle valami finomat. 

Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.
Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 fej karfiol
  • ízlés szerint só, bors és szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 liter alaplé
  • 15 deka felcsíkozott füstölt hal
  • 1 kisebb csésze pirított mogyoró
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 elfelezett fokhagymagerezd
Recept idők

Elkészítés:

Egy kanál vajon hagyd puhulni a hagymákat öt percen át, majd forgasd meg benne a kis rózsáira szedett karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Főzd fedő alatt, kis lángon legalább negyedórán át, majd add hozzá a tejszínt, a barna cukrot, majd pürésítsd botmixerrel vagy aprítógépben. Amikor már nem forró, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Tálaláskor mehet rá a füstölt hal és a pirított mogyoró, ami még finomabb, ha előtte egy kis sóval és őrölt köménnyel is megszórod. 

Vega változatban szárított paradicsommal és friss snidlinggel dobhatod fel. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

2019. november11., 10:44

Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

február26., 09:20

Triplacsokis cupcake-ek Nutella-krémmel – ezt süsd meg, ha biztosra akarsz menni!

Aki a sütit szereti, az a csokit is biztosan szereti, ezért jó ötlet triplacsokis sütikkel lekenyerezni, megvesztegetni és örökre magunkhoz láncolni a családot és a vendégeket. Ennél a sütinél biztosan nem jön elő, hogy én nem szeretem a zselatint/málnát/túrót, vagy az élesztős dolgokat, a Nutella segít abban, hogy az egész tuti siker legyen.

február22., 10:40

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse.

január30., 09:20

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

2019. november13., 09:24

Mustra