Nagymamád sem készíti egyszerűbben: savanyú krumplileves tojással és kolbászkarikákkal

Egy jó kis gazdag leves nemcsak a könnyű főételek előtt remek, de a vacsorát is átalakíthatja egy viszonylag könnyű étkezéssé. Ha év elején jobban figyelsz a kalóriákra, próbálj ki egy-egy gazdag levest a nehéz főételek helyett, így simán jóllakhatsz egy finom és egyszerűen összedobható fogással.

Tojás, kolbász, főtt krumpli és egy kis savanykás leves az egész körül – ez tényleg egy olyan retró étel, amitől nem tudunk megválni. Ha egy valódi időutazó, nagymama konyháját idéző ebédet készítenél, dobj össze mellé egy adag töltött zsömlét tojásos, vaníliás túróval. 

Paprikásan is készülhet.
Paprikásan is készülhet.Fotó: martinturzak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 deka burgonya
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kis pohár tejföl
  • ízlés szerint só, köménymag és friss őrölt bors
  • 4 tojás
  • 15 deka kolbászkarika
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a krumplit, és főzd meg legalább egy-másfél liter sós vízben a babérlevelekkel. Amikor már puha, mehet hozzá a kolbász, a fűszerek és az ecet is. Ha újra felforrt a víz, egyenként üsd bele a tojásokat.

Ha megfőttek, keverd el a lisztet a tejföllel, és legvégül ezzel habard be a levest. Ha szeretnéd magyarosabban, fűszerpaprikát vagy annak füstölt változatát is teheted a habarásba. Amikor már nem túl forró, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még ecettel és sóval. Friss petrezselyemmel a tetején és egy szelet kovászos kenyérrel az igazi. 

Vajon életben maradnánk, ha csak krumplit ehetnénk?

Még több recept

Reggelire, utazáshoz és desszertként is tökéletes: mákos muffin citromos túróval és zabkorpával

Egy kis citromos túróval egy klassz, tartalmas finomság lesz belőle, amibe mi zabkorpát is tettünk, hogy egy nagy adag rost is kerüljön az asztalunkra, lehetőleg észrevétlenül.

január21., 11:20

Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek.

január16., 11:20

Kecskesajtos kolbászsaláta – így lesz a kolbászból valami egészséges

Aromás kolbász és kecskesajt friss zöldségágyon.

2019. október7., 09:26

Csirkés bulgur gránátalmával – így lesz menő fogás az egyszerű csirke & bulgur párosból

A gránátalma tökéletesen működik a desszertek és főételek mellett is. Ahogy egy egyszerű majonézes burgonyasalátát feldob, úgy teszi nagyon érdekessé ezt az egyszerű, csirkével és bulgurral készült fogást.

január20., 09:20

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Így lesz a kedvencedből egészséges ebéd: vaníliás túrógombóc zabkorpával

TÚ-RÓ-GOM-BÓC. Ráadásul legálisan.

január20., 10:40

Mustra