Spórolj a kalóriákkal, a gomba segíteni fog: barna sörös-gombás pásztorpite édesburgonyával

Még a legdurvább, leghizlalóbb gombaféle 10 dekájában is csak 40 kalória van, de ha a csiperkét választod ehhez a fogáshoz, akkor akár 22-ből is megúszhatod. A legfinomabb viszont úgy lesz, ha egy jó kis vegyes gombakeveréket fűszerezel be, és azt sütöd meg az édeskés, krémesre kevert édesburgonya alatt.

Az  újévi „egészségesebben eszem” fogadalmakat akkor a legnehezebb betartani, ha nincs az embernek éppen ötlete semmire, ami zöldséges, rostos, nem túl zsíros, nem túl kalóriadús, de mégis finom. Ilyenkor jön a répa, haladó életmódváltóknál hummusszal, de talán azt sem lehetetlen megunni. Ezért hoztunk egy izgalmas, meleg és fűszeres fogást, ami rendes ételnek tűnik majd a saláták, zellerszárak és smoothie-k között. 

Lencsét is keverhetsz a zöldséges mixbe.
Lencsét is keverhetsz a zöldséges mixbe.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka összevágott barna csiperke
  • 4 szál összevágott fehérrépa
  • 70 deka édesburgonya
  • 2 evőkanál Whorcester-szósz
  • 1 deci barna sör
  • 1 nagyobb darab aprított vöröshagyma
  • 6 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 deci tej
  • 2 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 fél mokkáskanál rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni az édesburgonyákat egy adag sós vízben. 

Fonnyaszd meg a hagymákat 1 evőkanál vaj és a 2 evőkanál olaj keverékén, majd add hozzá a gombát, zöldborsót és a fehérrépát. Néhány perc után öntsd fel az alaplével és a barna sörrel, majd add hozzá a barna cukrot és a rozmaringot is. Adj a keveréknek negyedórát fedő nélkül, majd egy evőkanálnyit kanalazz ki belőle, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be egy kicsit. Sózd és borsozd, ha szükséges, majd tedd félre. 

Még melegen pürésítsd az édesburgonyákat, sózd és borsozd, majd keverd el egy evőkanál vajjal és egy deci tejjel, és kanalazd a ragu tetejére. Tedd sütőbe, és pirítsd meg a tetejét úgy 15-20 perc alatt. Tálaláskor pirospaprikával, reszelt parmezánnal és friss snidlinggel is megszórhatod. 

kapcsolódó Same in english: shepherd’s pie
Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombaleves bulgurral – vajas pirítóssal szeretjük a legjobban

Ez a leves bulgurral még gazdagabb lesz, hát még akkor, ha a mellé kínált pirítósra egy nagy adag frissen tört rózsaborsot is szórsz. Percek alatt elkészül és remek vega fogás, amit ebédre és vacsorára is tálalhatsz.

február3., 06:04

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Gombás röszti buggyantott tojással – hétvégi reggelinek tökéletes

Reggelire és gyors vacsoraként is remek ez a fogás, amit mi leginkább egy nagy adag reszelt parmezánnal és friss snidlinggel a tetején szeretünk a legjobban.

július31., 10:24

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

július26., 12:52

Tészta krémes gombaszósszal – egy kevés pirított fenyőmaggal a tetején tálald

A ropogós fenyőmag egyszerűen fantasztikus a krémes tészta tetején, és talán mondanunk sem kell, hogy a házi, gyúrt változattal lesz igazán tökéletes a végeredmény.

szeptember8., 12:52

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Mustra