Ha nem volt elég a szilveszteri lencséből: csípős vöröslencse-leves fehérrépával és kolbászcsipsszel

Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat január első napjára korlátozni, mert rengeteg finom ragu, curry és leves készülhet belőle. Ebben a sült kolbászos változatban ráadásul van annyira ismerősen magyaros, hogy még a válogatós családtagok is bekanalazzanak belőle egy-két tányérkával.

A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ami miatt valamivel alacsonyabb lesz a rosttartalma. Így viszont nem puffaszt, és hamarabb elkészülnek a belőle főzött ételek. Szuper növényi fehérjeforrás, ami úgy 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, és káliumban is gazdag. Próbáld ki ebben a csípős, kolbászos levesben, jó sok édeskés fehérrépával, köménnyel és egy adag friss kenyérrel. 

Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.
Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.Fotó: travellinglight

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka vörös lencse
  • 15 deka felkarikázott csípős kolbász
  • 3 darab felkarikázott fehérrépa vagy pasztinák
  • ízlés szerint só, őrölt kömény és friss őrölt bors
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 nagyobb fej felkockázott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 adag tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
  • 1 doboz felkockázott, darabos paradicsomkonzerv
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a kolbászkarikákat, tedd félre őket, majd a visszamaradt zsiradékhoz add a vajat. Ezen puhítsd a hagymákat és a fehérrépát úgy 5 percen át, majd mehet hozzá a paradicsom, a paprikapor, barna cukor, őrölt kömény, só és bors. Egy-két perc után ebbe öntsd az alaplevet, és tedd hozzá a lencsét is. Hagyd puhulni kis lángon fél órán át, majd ha elkészült, a kolbászkarikákkal, friss petrezselyemmel és jó hideg, friss tejföllel a tetején tálald. 

Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek
Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek

Végre egy fasírt, aminek a masszáját nyersen is nyugodtan lehet kóstolgatni, elég sós-e. És finom is.

Tovább »

Még több recept

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Húsokon és grillezett sajt mellett is tökéletes lesz ez a barackos salsa

Imádjuk, amikor egy fogáson belül az édes, a sós, a csípős és a savanykás ízek is megjelennek, naná, hogy rajongjuk ezt a sokféleképpen felhasználható salsát is.

augusztus9., 06:04

Banánszusi – olcsó siker a gyerekbulin, de mi ennek inkább örülünk

Nincs is nagyobb csalás egy klassz banánszusinál, ami a bulik sztárja lehet úgy, hogy azért jóval egészségesebb, mint a csipsz vagy a csokitorta.

augusztus9., 06:04

Nyári barackos-avokádós saláta csirkével és baconnel

Nektarinnal, hámozott őszibarackkal, de akár sárgabarackkal is készíthető ez a szuper saláta, amiben a gyümölcsök édességét egy kevés sós feta és a baconockák egészítik ki.

augusztus8., 08:11

Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

augusztus7., 06:04

Sárgadinnye-uborka-kecskesajt saláta – még egy ötlet klassz, nyári köretekre

Ha egyszerű főételt készítenél, néhány szelet hideg, konfiltált kacsa illik mellé a legjobban, vega változatban pedig fokhagymás csicseriborsóval gazdagítsd.

augusztus9., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.