Gyors, vega muszaka kecskesajttal – ugyanolyan tökéletes, mint a hagyományos, görög változat

A muszaka tényleg vitán felül csodálatos étel, főleg, ha az ember nem hagyja ki belőle azt, ami megosztó lehet: a pikáns kecskesajtot és a fahéjat. Ebben a vega változatban ráadásul a vörös húsok miatt sem kell aggódnod, mégis ugyanolyan finomat eszel, mintha Dimitra néni személyesen rétegezte volna neked valahol Görögországban.

Puha burgonyaszeletek, sült padlizsán, paradicsom és sajt, na meg egy adag fűszeres vega hús – nem kell ennél finomabb életmódváltó fogás! Mutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben a görög muszaka húsmentes változatát a nagyáruházakban már kapható, növényi fehérje alapú húspótlóval!

Így még szép is, nemcsak finom.
Így még szép is, nemcsak finom.Renato Arap

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 doboz növényi fehérje alapú darált hús (kb. fél kiló)
  • 60 deka burgonya
  • 4 darab padlizsán
  • 6 darab karikára felszeletelt paradicsom
  • ízlés szerint só, bors és fokhagymapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 deci tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 20 deka kecskesajt
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 csésze reszelt gouda
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 közepes üveg paradicsompüré (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel héjában főni a krumplit, a padlizsánt pedig hámozd meg, és kissé megolajozva süsd meg egy kontaktgrillben (vagy olajban) a szeleteket. Ha egy kicsit több időd van, a padlizsánoknak jót tesz, ha besózva egy fél órán át pihennek sütés előtt. 

Dobd a hagymát a forró olajba, adj neki 4-5 percet, majd puhítsd meg a vega húst az olajon, közben add hozzá a sót, a borsot, a fokhagymaport (vagy apróra vágott, friss fokhagymagerezdeket) és az oregánót is. Puhítsd meg úgy 10 perc alatt, kis lángon.

Két muszakaiskola van (legalább): az egyik szerint a hús így tökéletes, mások paradicsompürével készítik. Ha van otthon, és szeretnéd a fogást még paradicsomosabbra, ezen a ponton keverj bele egy közepes üveg paradicsompürét és egy csapott evőkanál fahéjat, és keverd még 5 percen át. 

Egy kiolajozott jénaiban kezdd rétegezni az összevágott burgonyaszeleteket, paradicsomot, padlizsánt és a húst, közben figyelj arra, hogy a paradicsomos réteg egy adag fahéjat is kapjon, ha korábban nem került a szószba belőle. A burgonyás és paradicsomos rétegeket sózd is meg egy kicsit. 

A tetején szuper egy jó sajtos besamel, amihez nincs más dolgod, csak kis lángon vajat olvasztani, kissé megpirítani benne a lisztet, majd hozzáadni a tejet, és keverni rajta néhányat, amíg besűrűsödik. Ekkor sózd, borsozd, és a reszelt sajtot is add hozzá. Ez megy a zöldséges-húsos rétegek tetejére – utána már csak a kecskesajtot kell rámorzsolnod, és úgy 25 perc alatt készre sütnöd. Már félig kihűlve, langyosan a legfinomabb. 

 

10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz 10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz

Előételnek egy kis dolmadakia, főételnek muszaka, desszertnek galaktoboureko? Görög ételek a gíroszon és a görög salátán túl.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Megint valami könnyű és isteni fitneszfogás: alma-cékla saláta fetával és fekete olívával

Elsőre talán furán nézel, de nincs itt semmi látnivaló: az édes almacsíkok mellett szuper kísérő egy adag savanykás cékla és egy jó adag sós feta.

2020. január13., 10:44

Csicseriborsó-nuggets: gluténmentes, tejmentes falatkák

Nagyon hamar elkészül, fűszeres ízt és nuggetsformát hoz, és telis-tele van zöldséggel. Húsmentes, tejmentes, gluténmentes recept.

2020. június8., 06:00

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Jöjjön egy kis szója, hogy ne mindig húst együnk: grillezett tofu egzotikus pácban

Ez a tofu klasszul elfér zöldséges egytálételekben, de akár saláták tetején is biztosítja az extra fehérjét.

2020. március14., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek