Lencse a legnépszerűbb ételben: házi pizza bolognai lencseraguval és rengeteg sajttal

Naná, hogy pizzán is működik a lencse, nincs is ennél istenibb újévi vega fogás!

Nem kell a lencsétől megijedni, éppen eléggé semleges íze van ahhoz, hogy szuper legyen ezekben a finom, olaszos és paradicsomos ragukban. Már csak egy kis friss pizzatészta kell és egy jó adag mozzarella vagy ementáli, és kész is a kedvencünk újévi változatban. (Ha túl hosszú volt a szilveszteri buli, ez a finomság zacskós bolognaialappal is működik, de nem tőlem hallottad.)

Szórj a tetejére egy nagy adagot a kedvenc sajtodból, és ha elkészült, egy kis friss, hideg rukkolával és olasz fűszerekkel is fodobhatod a forró sajtos, paradicsomos falatokat!

Nagyon finom lencséből is.
Nagyon finom lencséből is.ElizavetaLarionova

Hozzávalók 2 személyre:

A pizzatésztához

  • 1 nagy bögre liszt (2,5 decis, hagyományos bögre)
  • 1 mokkáskanál friss élesztő
  • 4 evőkanál olaj
  • 1.5 deci langyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 mokkáskanál

A pizzához

  • 1 bögre lencse
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 deci paradicsompüré
  • 1 csapott evőkanál oregano, bazsalikom, zsálya (összesen)
  • 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 apróra vágott zellerszár (elhagyható)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 bögre lereszelt ementáli sajt
  • 2 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
  • 1 deci vörösbor
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 nagy evőkanál ketchup
Recept idők

Elkészítés:

A pizzatésztához futtasd fel az élesztőt a cukorral a langyos víz felében, majd úgy negyedóra múlva, ha felfutott, add a sóval átszitált liszthez. Ekkor mehet hozzá az olaj és annyi víz, hogy egy lágy, de még kezelhető tésztát kapj. Dolgozd össze, és tedd félre 45 percre. Ha megkelt, felezd el, formázd az adagokat kör alakúra, és mehet az előmelegített sütő legmagasabb fokozatára 6-7 percre. Ha egy kicsit elősütöd, a ragu nem áztatja majd el a tésztát. (Nem kell neki sok idő utána sem, maximum 10 perc alatt elkészül, ha igazán forró a sütő.)

A raguhoz főzd meg a lencsét 35-40 perc alatt sós vízben. Közben készísd el a szószt úgy, hogy az olívaolajat felhevíted, megpuhítod rajta egy kicsit a hagymákat és a nagyon apróra vágott szárzellert, majd mehet hozzá a paradicsompüré, a bor, a ketchup és a fűszerek és ízesítők is. Forrald jól össze 10 perc alatt fedő nélkül, majd ezt keverd el a lencsével, és kóstold meg, ilyenkor még könnyen ízesítheted. 

Kanalazd a ragut az elősütött tésztára, majd szórd rá a sajtot (a parmezánt elég sütés után), és mehet a sütő legmagasabb fokozatára úgy 10-15 percre.

 

kapcsolódó Csak semmi csirke, a hallal és az orvosokkal is csak óvatosan az év utolsó és első napján!
Csak semmi csirke, a hallal és az orvosokkal is csak óvatosan az év utolsó és első napján!

Ha odafigyelünk, elkerülhetjük a halált, az akasztást, a szegénységet is az új esztendőben!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Megkóstolnád a sajtos-tejfölös tésztát luxusváltozatban? Már mutatjuk is!

Pecorinóval, rózsaborssal és egy kis pancettával készült ez a gyors mac and cheese, amiben a húst naná, hogy bármilyen füstölt szalonnakockákkal helyettesítheted.

december5., 12:04

Három kedvencünk együtt: bacon-pesto-haloumi falatkák

Ez a remek hármas garantáltan a kedvenced lesz.

november29., 09:24

Heti kedvencünk: epres-mogyorókrémes palacsintatorta

Ha egy olyan receptet keresel, amit a legválogatósabb gyerekek és felnőttek is szeretnek, ezt az epres-mogyorókrémes palacsintatortát vesd be. Dupla adagban és minisütőben lesz igazán magas torta belőle.

december4., 06:20

Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

2020. május18., 06:00

Készítsd a fokhagymás kenyeret kalácsból – rengeteg olvadt sajttal még finomabb!

Most megmutatjuk a híres garlic bread leggyorsabban összeállítható és legfinomabb változatát. Ha sütőben készíted, olvassz rá sajtot, ha falatonként ennéd, ahogy mi, elég, ha reszelt parmezánt is keversz a fokhagymás vajhoz.

november26., 12:04

Készítsd a rántott halat csilivel és lime-mal – így még finomabb lesz!

Nem is gondolnád, mennyire feldobják ezek az egyszerű hozzávalók.

november27., 09:24

Mustra