Azok közé tartozol, akik tényleg értik a macskákat?

A kutyák viszonylag egyszerű lények, akik könnyen kommunikálják az érzelmeiket. A macskák ezzel szemben jóval rejtélyesebbek – gesztusaik gyakran a tapasztalt cicatulajdonosok számára is talányosak. Egy friss kutatás úgy találta, egyes emberek könnyebben dekódolják macskájuk arckifejezését, mint mások.

A kanadai Guelph-i Egyetem munkatársainak online kutatásában 85 országban élő, több mint 6300 személy vett részt, akiknek egy húszperces videót kellett megtekinteniük. A videót húsz felvételből vágták össze, amelyeken macskák szerepeltek különböző szituációkban (játék közben, riadtan stb.), de csak az arcuk volt kivehető. Az alanyoknak arra kellett választ adniuk, vajon pozitív vagy negatív érzelmi állapotban vannak az állatok az egyes videórészletekben – számol be a Studyfinds.

A "cicasuttogás" tanulható

A feladat elég nehéznek bizonyult: a résztvevők átlagosan a húsz kérdésből tizenkettőre tudtak helyesen válaszolni. A válaszadást passzolni is lehetett, a „nem tudom” opcióra kattintva. Összességében a válaszadók 13 százalékának sikerült 15 kérdésnél többre helyesen felelnie. Őket „cicasuttogóknak” nevezték el a kutatók. Szerintük ez a kisebbség az átlagosnál jobban képes felismerni a macskák érzelmeit az arckifejezésükből. De vajon mi tesz valakit cicasuttogóvá?

Csak néhányan értik valóban a macskákat
Csak néhányan értik valóban a macskákatChris Tobin / Getty Images Hungary

Úgy tűnik, néhányan ezzel a különleges képességgel születtek, a legtöbb embernél azonban tanulható, idővel elsajátítható dologról van szó. Nem véletlen, hogy az állatorvosi szakterületen dolgozók mutatkoztak a legjobbnak ezen a téren. A nők is átlagban magasabb pontszámot értek el, mint a férfiak, és a fiatalok is jobban szerepeltek, mint az idősebbek. Ez egybevág korábbi kutatásokkal, melyek azt bizonyították, hogy a fiatal nők jobban képesek olvasni más emberek, illetve kutyák arcából – magyarázza dr. Georgia Mason, a tanulmány társszerzője.

Érdekes módon azonban a cicák szeretete nem befolyásolta, hogy valaki jobban érti-e őket vagy sem. Sokan, akik magasabb pontszámot értek el, mint bevallották, egyáltalán nem kedvelik különösebben a macskákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek