Ennél csináljon finomabb vega levest, aki tud: fehérboros hagymaleves sajtos rozskenyérrel

Az újév első napjaiban azért néhányunk előtt felsejlik a korábbinál kissé egészségesebb étkezés gondolata, aztán vagy leszkanderozza egy gyors hambi, vagy belevágunk és gyűjtünk egypár könnyű, finom receptet az enyhe túlevéssel eltöltött karácsonyi napok ellensúlyozására.

Ha az utóbbit választod, ez a hagymaleves tényleg tökéletes: kevés kalória van benne, hús pedig egy szál se, ám a fehérbortól, a vajban megpuhuló hagymától és a sajtos kenyértől mégis egy tartalmas és nagyon-nagyon finom fogás lesz belőle. Íme a legegyszerűbb változat!

Ennél több sajtot is elbír az a kenyér.
Ennél több sajtot is elbír az a kenyér.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 nagyobb vöröshagyma
  • 1.2 liter zöldségalaplé
  • 1 deci fehérbor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 kanál liszt

A tetejére

  • 4 kisebb szelet rozskenyér
  • 2 evőkanál majonéz
  • 10 deka lereszelt ementáli sajt
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd meg a cukrot kis lángon, majd mehet hozzá a vaj, és azon puhítsd meg a hajszálvékonyra felkarikázott hagymákat úgy 10 perc alatt. Ezután mehet rá egy kanál liszt, majd ha megkeverted, az alaplé és a bor. Kis lángon, fedő alatt adj neki 20 percet, majd ha már nem forró, kóstold meg, és sózd, ha szükséges. Ha szeretnéd tovább fűszerezni, a fehér bors és az őrölt kömény is jól áll neki. 

A legyegyszerűbb, ha a majonézes, sajtos kenyereket a sütő grillfokozatán pirítod meg, és ezzel tálalod a levest.

Alapkonyha: leves mindenkinek
Alapkonyha: leves mindenkinek

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is, csak legyen hozzá elég kenyér.

Tovább »

Még több recept

Nyári vörösboros céklaleves – ezt akár jéghidegen is tálalhatod

Ne csak ősszel főzz a gyökérzöldségekből, klasszul illenek a nyári fogásokba is!

július31., 06:04

Hideg, mediterrán joghurtleves – ennél bevetheted a kedvenc fűszereid

Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.

augusztus1., 06:04

Sültpaprika-leves paradicsommal és ricottával

Ez a klassz, egészséges leves nemcsak finom, de a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan. Ha friss bazsalikomot és oregánót is szórsz a tetejére, olasz hangulatú fogást kapsz, ami tökéletes akkor, ha a pizza ízeit idéznéd fel egy kicsit egészségesebb formában.

szeptember30., 06:04

A minestronét csicseriborsóval és friss zsályával is érdemes kipróbálnod

Szeretjük ezt a levest, azt pedig még jobban, hogy nem szorít minket korlátok közé a receptje. Néha a megszokott leveszöldségekkel készül, máskor egy kicsit kevesebb paradicsommal és több csicseriborsóval.

augusztus15., 06:04

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

október16., 06:04

Reggeli csokis avokádósmoothie – kávéval még finomabb!

Ha a reggeli kávédat összekötnéd egy egészséges turmixszal, dobj a smoothie-makerbe egy érett avokádót, egy adag kávét és jó sok jó minőségű kakaóport. Nálunk mindig kerül ebbe az italba egy adag kurkuma és fahéj is – állítólag mindkettő nagyon egészséges.

október18., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.