Ennél csináljon finomabb vega levest, aki tud: fehérboros hagymaleves sajtos rozskenyérrel

Az újév első napjaiban azért néhányunk előtt felsejlik a korábbinál kissé egészségesebb étkezés gondolata, aztán vagy leszkanderozza egy gyors hambi, vagy belevágunk és gyűjtünk egypár könnyű, finom receptet az enyhe túlevéssel eltöltött karácsonyi napok ellensúlyozására.

Ha az utóbbit választod, ez a hagymaleves tényleg tökéletes: kevés kalória van benne, hús pedig egy szál se, ám a fehérbortól, a vajban megpuhuló hagymától és a sajtos kenyértől mégis egy tartalmas és nagyon-nagyon finom fogás lesz belőle. Íme a legegyszerűbb változat!

Ennél több sajtot is elbír az a kenyér.
Ennél több sajtot is elbír az a kenyér.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 nagyobb vöröshagyma
  • 1.2 liter zöldségalaplé
  • 1 deci fehérbor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 kanál liszt

A tetejére

  • 4 kisebb szelet rozskenyér
  • 2 evőkanál majonéz
  • 10 deka lereszelt ementáli sajt
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd meg a cukrot kis lángon, majd mehet hozzá a vaj, és azon puhítsd meg a hajszálvékonyra felkarikázott hagymákat úgy 10 perc alatt. Ezután mehet rá egy kanál liszt, majd ha megkeverted, az alaplé és a bor. Kis lángon, fedő alatt adj neki 20 percet, majd ha már nem forró, kóstold meg, és sózd, ha szükséges. Ha szeretnéd tovább fűszerezni, a fehér bors és az őrölt kömény is jól áll neki. 

A legyegyszerűbb, ha a majonézes, sajtos kenyereket a sütő grillfokozatán pirítod meg, és ezzel tálalod a levest.

Alapkonyha: leves mindenkinek Alapkonyha: leves mindenkinek

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is, csak legyen hozzá elég kenyér.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

2021. október24., 10:24

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

2021. október24., 07:32

Zöldségleves csirkés húsgolyókkal, krémesen

Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.

2021. szeptember11., 10:44

Egyszerű és elegáns fogás: szarvasgombás burgonyakrémleves

A krumplileves egészen addig egy remek menzás és hó végi recept, amíg nem kerül bele egy kevés szarvasgombaolaj és tejszín. Utána már az ünnepi asztalon is gond nélkül megállja a helyét.

2021. november17., 07:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Gyors karfiolleves füstölt sajttal: egyszerű recept vacsorára

Egyik kedvenc alapanyagunk a karfiol, a fülstölt sajtot pedig azért szeretjük, mert bármelyik unalmas forgásból azonnal abbahagyhatatlan lesz, ha egy adagot rászórunk. Legyen szó párolt zöldségről, frissen kifőtt tésztáról vagy grillezett csirkemellről, egy indokolatlan adag alpesi füstölt azonnal tízpontossá varázsolja.

2021. október16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek