Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Ez a gyors édesség azt is megérdemli, hogy az ember külön miatta süssön mézeskalácsokat, de ha azok véletlenül túl keményre sikerültek, vagy megmaradtak a karácsonyi ünnepek után, akkor is klasszul felhasználhatók ebbe a desszertbe.

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye. Olyan, nem túl nehéz, nem túl vajas süti ez, ami ha nem fogy el azonnal, másnap a reggelizőasztalon is elfér. Egy kis gyümölccsel is feldobhatod a sajtkrémes réteget, de ha épp nincs otthon egy pár kocka savanykás fajta, akkor ki is hagyhatod őket. A méz, a joghurt, a ropogós kekszek megoldják, hogy sikered legyen vele. 

"Az finom lesz!"
"Az finom lesz!"Szabó E

Hozzávalók 8 szelethez

  • 14 darab mézeskalács, aprítógépben összetörve (a morzsa legalább 2 bögrényi legyen)
  • 40 deka natúr sajtkrém
  • 6 deka vaj
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál levendulavirágokkal ízesített méz (hagyományos mézet is használhatsz)
  • 1 zacskó zselatin (fél liter folyadékhoz elegendő)
  • 1 bögre szőlő (elhagyható)
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Törd össze a mézeskalácsokat egy aprítógépben úgy, hogy nagyjából 2-3 bögrényi legyen belőle. Keverd hozzá az olvasztott vajat, majd mehet a sütőbe 10 percre, utána pedig tedd félre hűlni. Közben készítsd el a krémet a sajtkrémből, a görög joghurtból, a két kanál mézből, cukorból és 1 csapott mokkáskanálnyi sóból. Keverj hozzá hidegen oldódó zselatint – nálam éppen egyzacskónyi kellett a keverékhez.

Kanalazd a krémet a mézes réteg tetejére, és ha van otthon szőlő, abból is dobhatsz bele néhány szemet. Tálald szeletenként egy-egy evőkanál levendulavirággal ízesített mézzel nyakon öntve. (Nagyjából egy hét alatt veszi át  a virágok aromáját a méz, amit aztán teában, melange-ok ízesítőjeként és pirított, vajas kalácson is elfogyaszthatsz.)

Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát

Kóstolónkon egy prémium termék győzedelmeskedett, ami nem valami olcsó, viszont kimondottan finom, és bizonyára te is jól ismered.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek