Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne. Van viszont egy nagy adag mézeskalácsfűszer, narancs, konyak és édes krém, amitől az egész teljesen ünnepi lesz.

Nem is kell hozzá sok idő, egészen könnyen összedobható ez a finomság, amit csokimázzal, fondanttal és mindenféle színes tortadekorral feldíszíthetsz. A legegyszerűbb és legfinomabb változatban készítettük el, mézeskalácsfűszeres piskótával és konyakos, narancsos, gyömbéres krémmel. 

Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.
Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.LauriPatterson

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 6 evőkanál cukor
  • egy bionarancs héja
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék

A krémhez

  • 50 deka mascarpone
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 1 fél bionarancs leve
  • 1 mokkáskanál
  • 7 evőkanál porcukor
  • 5 deka puha vaj
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 deci felvert habtejszín

A bevonathoz

  • 10 deka olvasztott fehér csoki (haladóknak fehér fondant)

A rétegezéshez

  • 4 evőkanál narancslekvár
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a tésztát úgy, hogy a tojások fehérjét kemény habbá vered, majd összedolgozod óvatosan az egymással jó elkevert többi hozzávalóval. Kisebb-közepes tortaformákba igazíts belőle 3 lapot, majd süsd meg őket úgy 25-35  perc alatt, 180 fokon. (Tűpróbával látni fogod, mikor jó.)

Kend meg a torta két alsó „emeletét” 2-2 evőkanál narancslekvárral. 

A gyömbéres, habos krémhez csak el kell keverned egymással a felsorolt hozzávalókat robotgéppel, és a kihűlt torta alsó és középső részébe tölteni a teljes krémmennyiség háromnegyedét. 

A legyegyszerűbb bevonathoz a maradék krémhez add a fehér olvasztott csokit, és az így elkészült mázzal vond be a torta széleit. Bonbonokkal, cukorgyönggyel, csokis habbal, karamellel és a tortába szúrt mézeskalácsokkal is díszítheted. 

kapcsolódó Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

február14., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

február20., 12:56

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Mustra