Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!

A csodálatos angol gasztronómia sokszor bizonyított már: reggelire véres hurka és bab, ebédre sült krumpli és hal ecettel, vacsorára meg mondjuk valami jó kis belsőség… Na jó, talán nem ezek a gyöngyszemei, de a nekünk legfurább fogásokat azért képes ellensúlyozni néhány másik. Ilyen ez a karácsonyi puding, ami persze, hogy nem punding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

A sütemény alapját a hagyomány szerint a család együtt készíti el az ünnepek előtt, és mindenki kever rajta egyet, miközben kíván valamit. Ezek után kerül a sütőbe, majd hűvös helyen tárolják karácsonyig. Ekkor egy gőzölés után kerül az asztalra, természetesen a vacsora után. Tálaláskor brandyvel ízesített vaj vagy vaníliaöntet kerül rá.

Az angol konyha egyik remeke
Az angol konyha egyik remekeDiana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka finomliszt
  • 10 deka zsemlemorzsa
  • 12 deka puha vaj
  • 80 gramm kristálycukor
  • 60 gramm barna nádcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 35 deka összevágott aszaltgyümölcs-keverék
  • 12 deka apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 2 darab tojás
  • 1 tesákanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 evőkanál brandy
  • 1 nagy evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál narancslé
  • 1 teáskanál citromlé
  • 10 deka apróra vágott mandulaforgács
  • 1 darab alma lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Ezzel a desszerttel semmi más dolgod nincs, csak alaposan összekeverni a hozzávalókat. Öntsd bele egy alaposan kivajazott, nagyobb kuglófformába, állítsd egy vízzel teli tepsibe. Told előmelegített sütőbe, és gőzöld 130 fokon négy órán keresztül. (Ha szükséges, pótold közben a vizet.) Amikor kihűlt, fordítsd ki a formából.

kapcsolódó Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Paradicsomos rizottó: csirkés húsgolyókkal még tartalmasabb

Ha te is szereted az olasz konyhát, és most valami újat is kipróbálnál a tészták és a pizza után, ezt a remek, fűszeres rizst próbáld ki! Készíts belőle darált húsból bazsalikomos húsgolyókat egy nagy adag tejbe áztatott kalácsszelettel, és ezekből tálalj néhányat a tetején.

szeptember25., 11:24

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Mustra