Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!

A csodálatos angol gasztronómia sokszor bizonyított már: reggelire véres hurka és bab, ebédre sült krumpli és hal ecettel, vacsorára meg mondjuk valami jó kis belsőség… Na jó, talán nem ezek a gyöngyszemei, de a nekünk legfurább fogásokat azért képes ellensúlyozni néhány másik. Ilyen ez a karácsonyi puding, ami persze, hogy nem punding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

A sütemény alapját a hagyomány szerint a család együtt készíti el az ünnepek előtt, és mindenki kever rajta egyet, miközben kíván valamit. Ezek után kerül a sütőbe, majd hűvös helyen tárolják karácsonyig. Ekkor egy gőzölés után kerül az asztalra, természetesen a vacsora után. Tálaláskor brandyvel ízesített vaj vagy vaníliaöntet kerül rá.

Az angol konyha egyik remeke
Az angol konyha egyik remekeDiana Miller

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 deka finomliszt
  • 10 deka zsemlemorzsa
  • 12 deka puha vaj
  • 80 gramm kristálycukor
  • 60 gramm barna nádcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 35 deka összevágott aszaltgyümölcs-keverék
  • 12 deka apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 2 darab tojás
  • 1 tesákanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 evőkanál brandy
  • 1 nagy evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál narancslé
  • 1 teáskanál citromlé
  • 10 deka apróra vágott mandulaforgács
  • 1 darab alma lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Ezzel a desszerttel semmi más dolgod nincs, csak alaposan összekeverni a hozzávalókat. Öntsd bele egy alaposan kivajazott, nagyobb kuglófformába, állítsd egy vízzel teli tepsibe. Told előmelegített sütőbe, és gőzöld 130 fokon négy órán keresztül. (Ha szükséges, pótold közben a vizet.) Amikor kihűlt, fordítsd ki a formából.

kapcsolódó Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Mustra