Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak finom ez puha, narancsos cukormázzal felturbózott csiga, aminek a tésztájába nálunk egy kevés alma is kerül.

Puha, lágy tészta készül, amihez jó sok fahéjat, egy kevés kókuszolajat és cukrot adunk, és végül olyan sütink lesz, amiből nem hiányzik majd semmi, ami állati eredetű. A titka a lágy tészta készítése, és abban egy kis reszelt alma, ami a süti ízén nem lesz érezhető, de az állaga még szuperebb lesz tőle.

Falnánk bármikor.
Falnánk bármikor.Lauren King

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 nagy bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
  • egy közepes alma lereszelve
  • langyos víz
  • 15 gramm élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint fahéj, só és cukor a szóráshoz
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 25 deka porcukor
  • egy bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt, vagyis keverd el egy deci langyos, kicsit cukros vízben, és hagyd meleg helyen úgy negyedórán át.
Mérd ki egy nagyobb tálba a két bögre lisztet, a cukrot és a sót, majd mehet hozzá az élesztős keverék, nagyjából másfél deci víz és az alma. A lényeg, hogy összekeverve egy lágy, ragacsos tésztát kapj. Szórd meg liszttel, és tedd félre úgy 45 percre meleg, sötét helyre, konyharuhával letakarva. (A sütő például tökéletes lesz, főleg, ha egy nagyon picit előmelegíted.)

Amikor ezzel megvagy, formázd a tésztát téglalap alakúra, és nyújtsd ki. (Ha nagyon lágy lett, itt még mehet hozzá egy kis liszt, de ha kezelhető és feltekerhető, akkor tökéletes.) Kend meg az óvatosan a kinyújtott tésztát 1-2 evőkanál puha kókuszolajjal, majd mehet rá egy jó adag fahéj, cukor és egy kevés só úgy, hogy a téglalapra nyújtott tészta minden részére jusson. 

Tekerd fel, mintha bejglit készítenél, és vágd össze a csigákat, majd helyezd egy tálba úgy, hogy egy kis hely azért maradjon közöttük, mert a sütőben megnőnek majd. (Nálam ez az egyszerűség kedvéért egy szilikon tortaforma volt, így kerek formára sültek meg a fahéjas csigák.)

Ezek után kerüljön az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon úgy 35-40 perc alatt sül meg, sütőtől és a csigák vastagságától függően.

Ha ezzel megvagy, 25 deka porcukorból és 4 evőkanál vízből készíts cukormázat a tetejére, amit a karácsonyi hangulatért egy kis reszelt narancshéjjal is feldobhatsz. Ez a csiga szuper durvára tört, pirított mogyoródarabokkal is. 

 

Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle

Intenzív ízű süti, puha, édes, és nagyon-nagyon fűszeres, a tetején ropogós bevonattal. Másnap is nagyon finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

2021. június13., 10:20

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

2021. szeptember16., 11:24

Így készítheted el a legfinomabb vegán pestót

A pesto tökéletes ízesítő, ami tészta tetején és szendvicsekben is finom, de akár egy rizses köretet is feldob. Ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod róla, mutatjuk, hogyan készítsd a sajtmentes verziót!

2021. február10., 06:04

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

2021. június13., 10:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek