Puha, lágy tészta készül, amihez jó sok fahéjat, egy kevés kókuszolajat és cukrot adunk, és végül olyan sütink lesz, amiből nem hiányzik majd semmi, ami állati eredetű. A titka a lágy tészta készítése, és abban egy kis reszelt alma, ami a süti ízén nem lesz érezhető, de az állaga még szuperebb lesz tőle.
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 nagy bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
- 1 közepes alma lereszelve
- langyos víz
- 15 gramm élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint fahéj, só és cukor a szóráshoz
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 25 deka porcukor
- 1 bionarancs héja
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt, vagyis keverd el egy deci langyos, kicsit cukros vízben, és hagyd meleg helyen úgy negyedórán át.
Mérd ki egy nagyobb tálba a két bögre lisztet, a cukrot és a sót, majd mehet hozzá az élesztős keverék, nagyjából másfél deci víz és az alma. A lényeg, hogy összekeverve egy lágy, ragacsos tésztát kapj. Szórd meg liszttel, és tedd félre úgy 45 percre meleg, sötét helyre, konyharuhával letakarva. (A sütő például tökéletes lesz, főleg, ha egy nagyon picit előmelegíted.)
Amikor ezzel megvagy, formázd a tésztát téglalap alakúra, és nyújtsd ki. (Ha nagyon lágy lett, itt még mehet hozzá egy kis liszt, de ha kezelhető és feltekerhető, akkor tökéletes.) Kend meg az óvatosan a kinyújtott tésztát 1-2 evőkanál puha kókuszolajjal, majd mehet rá egy jó adag fahéj, cukor és egy kevés só úgy, hogy a téglalapra nyújtott tészta minden részére jusson.
Tekerd fel, mintha bejglit készítenél, és vágd össze a csigákat, majd helyezd egy tálba úgy, hogy egy kis hely azért maradjon közöttük, mert a sütőben megnőnek majd. (Nálam ez az egyszerűség kedvéért egy szilikon tortaforma volt, így kerek formára sültek meg a fahéjas csigák.)
Ezek után kerüljön az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon úgy 35-40 perc alatt sül meg, sütőtől és a csigák vastagságától függően.
Ha ezzel megvagy, 25 deka porcukorból és 4 evőkanál vízből készíts cukormázat a tetejére, amit a karácsonyi hangulatért egy kis reszelt narancshéjjal is feldobhatsz. Ez a csiga szuper durvára tört, pirított mogyoródarabokkal is.